Afbeelding
Coalitie Rokerij en IJzergieterij
Ingezonden

Waterhoofden III

14 januari 2021 om 13:53 Column

Hardinxveld werkt actief verder aan daling op de lijst van minst groene gemeenten van Nederland; groen op het IJzergieterijterrein met de grond gelijk gemaakt.

Op 3 november 2020 viel er een brief van Gebr. Blokland op de mat bij omwonenden van het IJzergieterijterrein. Een aankondiging dat het de tijd van het jaar was om onderhoud aan het groen op het IJzergieterijterrein te plegen. En dat alles in nauw overleg met de gemeente volgens de brief. Werkzaamheden zoals genoemd in de brief van maaien, snoeien en kappen. Met betrekking tot onder andere flora gaf de brief aan dat er uitvoerig onderzoek gedaan was en het “onderhoudsproject” onder toezicht van “Kingfisher natuurprojecten” uitgevoerd zou worden. Op exact dezelfde manier is dat gebeurd met het groen op de locatie Rokerij in 2019. Inmiddels is duidelijk geworden wat “maaien, snoeien en kappen” betekent. Al het groen is met de grond gelijk gemaakt (zie foto “before en after” van het terrein).

Het gaat hier dus niet over onderhoud, maar over de eerste fase van bouwrijp maken van de IJzergieterijlocatie. Dat terwijl de besluiten over het bestemmingsplan en ingediende zienswijzen nog formeel gemaakt moeten worden door het gemeentebestuur. Ook hier weer een knap staaltje onparlementair en bestuurlijk laakbaar handelen van het gemeentebestuur. Handjeklap tussen gemeentebestuur en Gebr. Blokland over de uitkomst van een onsmakelijk besluit- en inspraakproces, lijkt hier weer aan de orde!

Enfin Hardinxveld-Giessendam is weer een stukje minder groen. En wat betreft het openbaar groen in de gemeente was het al niet best gesteld. Op groenmonitor.nl bungelt Hardinxveld-Giessendam op plaats 383 van de 389 gemeenten in totaal.
Gaat de gemeente dit verlies aan groen compenseren? Op papier zeker wel, getuige de foto van het project IJzergieterij uit de brochure van de Gebr. Blokland. Voor het gemak en ter misleiding van eventuele kopers wordt een onwerkelijk beeld geschetst van de omgeving van de nieuwe wijk IJzergieterij. De huidige/bestaande particuliere bebouwing (die vooralsnog) blijft bestaan, is voor het gemak uit beeld verdwenen (zie inzet) en met groene aanplant ingekleurd. Fijn als je nieuwe buren jouw eigendom wegpoetsen.
En gaat de gemeente in werkelijkheid groencompensatie toepassen? In ieder geval lijkt het er op dat er in de nieuwe wijk IJzergieterij geen plaats is voor openbaar groen. De bouwdichtheid is hier te groot voor. Afgestemd op maximering van de winst voor de bouwer en minimalisering van de kwaliteit van de leefomgeving. Gaat de gemeenteraad dit meenemen in de besluitvorming m.b.t. het bestemmingsplan IJzergieterij op 21 januari 2021?

Coalitie bewonersbelangen

IJzergieterij & Rokerij

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie