Afbeelding
Voorkom ongelukken met je e-bike

Met deze tips voorkom je ongelukken met je e-bike

14 januari 2021 om 10:46 Partnercontent

De snelle opmars van de elektrische fiets heeft ervoor gezorgd dat ouderen langer mobiel blijven. Dit is een positieve ontwikkeling, maar ook een ontwikkeling die zo zijn keerzijde kent. Het aantal ongelukken met de betrokkenheid van een e-bike neemt al jaren toe. Vooral onder senioren lijkt het aantal ongelukken fors toe te nemen. Zo constateerde Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) dat het aantal fatale ongelukken met een e-bike onder 70- en 80-plussers het grootst is. Om ervoor te zorgen dat jij als elektrische fietser veilig op pad kunt, delen we in dit artikel een aantal handige tips.

Word vertrouwd met fietsen op een e-bike

Fietsen op een e-bike is wennen voor iedere nieuwe bezitter. Een e-bike is gemiddeld wat zwaarder en logger dan een normale fiets. Wenden en keren gaat hierdoor wat moeilijker en hier moet je aan wennen. Om op een veilige manier vertrouwd te raken met je gloednieuwe e-bike raden we je aan de eerste 150 kilometer met lage ondersteuning te fietsen. Zo leer je hoe je e-bike reageert bij remmen en versnellen. Als je merkt dat je de e-bike goed beheerst kun je de trapondersteuning na de eerste 150 kilometer stukje bij beetje hoger instellen.

Belangrijk is ook dat je in geval van nood met beide voeten bij de grond kunt. Zorg er dus voor dat je zadel niet te hoog staat. Vanwege het gewicht van een e-bike moet op- en afstappen zo stabiel als mogelijk gaan. De kans op vallen doordat je je evenwicht bijvoorbeeld verliest onder het gewicht van de e-bike wordt hierdoor kleiner.

Voorkom gevaarlijke situaties tijdens het fietsen

Ook tijdens het fietsen zijn er dingen die je kunt doen om je ritten veiliger te maken. Moet je bijvoorbeeld stoppen voor het rode licht? Dan is het belangrijk dat je voorkomt dat je de controle over de e-bike verliest bij het opstappen en wegfietsen. Dit doe je door bij een rood stoplicht de trapondersteuning terug te zetten naar 0. Dit voorkomt onverwachte bewegingen van de fiets op het moment dat je de trapper weer in beweging brengt. Zo houd je de fiets onder controle en voorkom je valpartijen bij het stoplicht.

Dit spreekt wellicht voor zich, maar belangrijk is om bij kruisingen en rotondes vaart te minderen. De snelheid van een elektrische fiets is moeilijk in te schatten door andere weggebruikers zoals automobilisten en fietsers, met gevaarlijke situaties als gevolg.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Stella Fietsen Ridderkerk.

advertentie
advertentie