Afbeelding
Peter Kraaijeveld

'Iedereen heeft bepaalde talenten'

12 mei 2018 om 11:33 lokaal

H'VELD-G'DAM Servanda bestaat vijf jaar. Dit eerste lustrum wordt gevierd met een tentoonstelling Vijf jaar in Vijf verhalen. Vijf vrijwilligers zijn geportretteerd door Sylvia de Ruijter - van Iperen. De tentoonstelling is de komende tijd te zien in de gemeente. De verhalen met de vrijwilligers zijn de komende weken óók terug te lezen in Het Kompas. Deze week het portret van Jannie den Breejen.

Door Sylvia de Ruijter - van Iperen

Jannie ondersteunt één dagdeel per week de Sociaal Raadsvrouw en helpt mensen met het inzichtelijk maken van hun administratie. Dit doet ze al vanaf het begin van de opstart van de dienst 'Hulp bij thuisadministratie' in 2014. ,,Ik kom mensen tegen uit alle bevolkingslagen. Iedereen heeft wel eens een steuntje in de rug nodig."

,,Bij veel mensen is het een kwestie van uitzoekwerk. Ze komen met een zak met papieren aan die je samen met ze doorspit. Tegen de tijd dat deze stapel is weggewerkt, wordt soms de volgende zak alweer ergens uit een hoek van de kamer tevoorschijn gehaald.

Ik merk dat mensen opgelucht zijn dat er opgeruimd is. Ze krijgen weer overzicht over hun administratie en er kan gekeken worden naar de verhouding tussen inkomsten en uitgaven. Als mensen eenmaal het overzicht weer hebben, is het vaak zo dat ze de administratie zelf weer aan kunnen. Sommigen hebben langdurige ondersteuning nodig. Soms is het nodig om mensen naar de schuldhulpdienst te begeleiden als de schulden te hoog zijn en ze er zelf niet meer uit kunnen komen.

Naast de hulp bij thuisadministratie ondersteun ik de Sociaal Raadsvrouw één dagdeel in de week bij allerlei zaken. Dit zijn zeer uiteenlopende zaken. Instanties gaan er tegenwoordig vanuit dat iedereen digitaal vaardig is of brieven van de overheid begrijpt. Dit is zeker niet altijd het geval. Sommige mensen hebben niet eens een computer.

Qua ondersteuning merk ik dat het soms al genoeg is om wat telefoontjes te plegen, soms gaat het om het invullen van een formulier of maak ik een proefberekening voor het aanvragen van toeslagen. Die wordt door de sociaal raadsvrouw gecontroleerd en zij zorgt voor de officiële aanvraag. Dit voorwerk bespaart haar tijd, zodat zij haar cliënten snel verder kan helpen.

Ik heb in mijn vrijwilligerswerk geleerd dat dingen die voor mij eenvoudig en logisch zijn, voor een ander moeilijk en niet altijd vanzelfsprekend zijn. De overheid denkt blijkbaar dat we alles kunnen, maar iedereen heeft bepaalde talenten en het is niet vanzelfsprekend dat bijvoorbeeld een timmerman goed is in het verplegen van iemand of een verpleegster een boekhouding kan doen. Het is dan ook een misvatting dat iedereen de weg kan vinden in alle regels van de overheid. Servanda kan hier hulp bij bieden.

Ik zie medewerkers van Servanda in eerste instantie als wegwijzers. Ze helpen je verder waar je het even niet weet. Kom je er echt niet uit, dan zijn het ook oplossers. Ze denken met je mee, kijken naar de mogelijkheden en gaan vervolgens samen met de cliënt aan de slag."

advertentie
advertentie