Deelnemer Tamara helpt vaak mee met het koken van de maaltijden op donderdag.
Deelnemer Tamara helpt vaak mee met het koken van de maaltijden op donderdag. Inloophuis

Inloophuis in Hardinxveld-Giessendam blijft koken

11 februari 2021 om 07:25 Maatschappelijk

H’VELD-G’DAM Al een paar jaar kunnen mensen genieten van de maaltijden van het Inloophuis ‘Groet en Ontmoet’ in Hardinxveld-Giessendam. Het project is opgezet door Servanda, ASVZ en Syndion en de deelnemers zijn erg blij met het initiatief. Het fysieke eten is al lang gestopt, maar elke donderdag kunnen deelnemers een maaltijd ophalen bij De Parel.

door Esther Coumans

Al tijdens de eerste lockdown is er vrij snel besloten dat de fysieke maaltijden in het inloophuis komen te vervallen. ,,Maar we zijn gewoon blijven koken en in plaats van hier opeten, kunnen de deelnemers het ophalen en dan thuis eten”, vertelt Stijna Romeijn van het Inloophuis. ,,Je merkt het gewoon, de mensen snakken om een praatje.” Ze geeft aan dat het initiatief erg gewaardeerd wordt. ,,Het eten is niet alleen lekker, maar het praatje bij het ophalen van de maaltijd is ook erg waardevol. Voor sommigen is dat het enige praatje op de dag. En je merkt dat ze heel graag even willen kletsen. Voor die 5 minuten die we hebben tijdens het ophalen van de maaltijd bieden we een luisterend oor. Dat is minder dan voorheen, maar we proberen bijvoorbeeld deelnemers te stimuleren om samen op de donderdag te eten. Of om elkaar eens te bellen. Het stukje eenzaamheid blijft anders bestaan.”

De deelnemers van de maaltijden zijn verbonden aan ASVZ, Syndion en Servanda. Ook buurtbewoners zijn welkom om zich aan te melden om elke donderdag een maaltijd af te halen.

MILIEUBEWUSTER Eerst kregen de deelnemers een bakje eten mee naar huis dat zij zelf thuis konden opwarmen. Sinds januari is het Inloophuis milieubewuster bezig. De deelnemers moeten nu hun eigen bakjes meenemen als ze de maaltijd komen ophalen. ,,En als ze het niet zelf kunnen ophalen, hebben we een vast groepje mannen dat de maaltijden bezorgt”, laat Romeijn weten.

Het koken gaat Romeijn en de deelnemers steeds makkelijker af. ,,We zijn met z’n drieën aan het koken op die donderdag. Gemiddeld maken we zo’n dertig maaltijden. We bedenken steeds iets anders. Zo maken we onder andere stamppot, pasta of rijst. Het gaat ons steeds beter af en we proberen ook wel eens wat uit. We schrijven ook de recepten op, zodat we de hoeveelheden weten. De samenwerking tussen ons is heel erg fijn. Ook met De Parel. Sinds maart koken we hier en we zijn de mensen van De Parel heel dankbaar hiervoor.”

WAARDEVOL Ze vervolgt: ,,Ondanks alles blijven deze mensen positief en zien ze in dat ons project zeer waardevol is voor de medemens.” Het inloophuis krijgt ook veel hulp vanuit de Hardinxveldse ondernemers. Zo hebben de winkels in Hardinxveld de kerstmaaltijd gesponsord en ook kringloop De Cirkel heeft hen gesponsord. ,,We zijn hen, en alle andere sponsors, ontzettend dankbaar. We zijn altijd nog op zoek naar nieuwe sponsors, dus geïnteresseerden kunnen zich altijd melden.”

Wie ook interesse heeft in de maaltijden van de inloop, kan contact opnemen met Stijna Romeijn via 06-13795057 of Servanda 0184-612771.

advertentie
advertentie