Afbeelding
DoroT Schenk / Pixabay

GGD wordt na item NOS journaal gebeld door mensen die gevaccineerd willen worden

16 februari 2021 om 10:41 Corona

H’VELD-G’DAM De GGD Zuid-Holland Zuid roept op om niet zelf te bellen voor een afspraak voor een vaccinatie. Een item in het NOS journaal van zondag 14 februari zorgde voor verwarring. Volgens de GGD Zuid-Holland Zuid ontstond in het item het beeld dat mensen ook zonder afspraak terecht kunnen voor een vaccinatie. Alleen wie een uitnodigingsbrief heeft ontvangen kan een afspraak maken, zo meldt de organisatie. ,,Wij plannen geen afspraken in voor die mensen die geen uitnodigingsbrief hebben ontvangen. Het heeft dus geen zin om te bellen als u nog niet aan de beurt bent voor een vaccinatie.”

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die nog niet aan de beurt zijn voor een vaccinatie, maar wel graag gevaccineerd willen worden. De GGD Zuid-Holland Zuid stelt: ,,Wij begrijpen dat mensen zich graag willen laten vaccineren. Toch plannen wij deze mensen niet in. Omdat er landelijk te weinig vaccins beschikbaar zijn, is door de overheid een volgorde gemaakt. Dat betekent dat alleen de mensen die aan de beurt zijn én een uitnodigingsbrief hebben ontvangen, in aanmerking komen voor een vaccin. Om er zeker van te zijn dat alleen mensen gevaccineerd worden die aan de beurt zijn, wordt iedereen met een afspraak gecontroleerd. Op de priklocatie moet u uw ID-bewijs laten zien en uw uitnodigingsbrief overhandigen.”

In het item van de NOS is komt een mevrouw aan het woord. Zij werkt echter binnen een zorginstelling en heeft zich als zorgmedewerkster aangemeld voor een vaccin op basis van een telefoonnummer dat verstrekt is door haar werkgever. In het item van de NOS is ook te zien dat medewerkers van de vaccinatielocatie gevaccineerd worden als er vaccins over zijn. Dat is in lijn met de landelijke afspraak dat mensen die vaccineren, zelf ook gevaccineerd mogenworden, mits er aan het eind van de dag vaccin over is. De GGD meldt daar nog over: ,,Als GGD Zuid-Holland Zuid zijn wij terughoudend in het vaccineren van personeel op de vaccinatielocatie. Wij vaccineren ons personeel alleen als het vaccin anders, vanwege de houdbaarheid, weggegooid zou worden.”

advertentie
advertentie