Afbeelding
Kompas

Gemeente op zoek naar medewerkers van gewicht

17 februari 2021 om 07:32 Politiek

H’VELD-G’DAM Een leidinggevende die zich buigt over de werkafspraken en een coach die de cultuur onder handen neemt. Met die twee tijdelijke functies hoopt de gemeente de ambtelijke problemen op het gemeentehuis in twee jaar tijd op te lossen. Het college heeft daarvoor een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd, die donderdag daarover vergadert.

door Ward den Besten

Burgemeester Dirk Heijkoop legde vorige week het plan alvast uit aan de raadsleden. Volgens hem is iemand nodig die verantwoordelijk wordt “voor de sturing en richting van de (gemeentelijke) organisatie”. Deze manager bedrijfsvoering is naar verwachting twee jaar nodig om de veranderende werkprocessen te implementeren. Heijkoop verwacht dat het een fulltime baan zal zijn, die na afloop van het traject overbodig wordt.

CULTUURCOACH Daarnaast is ook een cultuurcoach nodig, die verantwoordelijk wordt voor de cultuurverandering die op het gemeentehuis nodig is. ,,Dat is een specifiek traject dat we de komende periode in willen zetten. En dat gaat meer over de (huidige) familiaire cultuur, die heel veel goede eigenschappen heeft’’, zegt Heijkoop, maar volgens hem ook inhoudt dat medewerkers ,,het lastig vinden om elkaar aan te spreken’’. Heijkoop: ,,Daar moet een aantal aspecten aan toegevoegd worden.’’

Volgens de burgemeester zal de cultuurcoach, die voor ongeveer 20 uur per week wordt aangetrokken, nauw moeten samenwerken met de manager bedrijfsvoering, omdat sommige cultuurafspraken eventueel in de bedrijfsvoering kunnen worden vastgelegd.

Beiden zullen verantwoording afleggen aan de gemeentesecretaris, die aan het hoofd staat van de gemeentelijke organisatie en op zijn beurt rapporteert aan het college van burgemeester en wethouders. Maar ook die functie is vacant na het vertrek van Robert ‘t Hoen begin dit jaar. De gemeente mikt in eerste instantie op een tijdelijke vervanger, omdat voor nu ,,een zwaarder profiel” nodig is, zoals Heijkoop het verwoordt.

Burgmeester Heijkoop laat weten dat de profielschetsen van alle drie de functies klaar zijn en zo snel mogelijk wordt gestart met de werving. Verder worden nog 7 extra medewerkers aangetrokken. Volgens Heijkoop is daarvoor gekeken naar wat er precies per beleidsteam nodig is aan extra krachten. Ook hiervoor is de werving gestart.

De maatregelen die de gemeente wil nemen, volgen op een kritisch rapport van onderzoeksbureau Deloitte, dat de gemeentelijke organisatie tegen het licht heeft gehouden. Het bureau was ingehuurd, nadat de gemeente tegen problemen aanliep bij de uitvoering van haar taken. Dat kwam in het bijzonder doordat meerdere ambtenaren op sleutelposities waren vertrokken en de gemeente de vrijgekomen vacatures niet vervuld kreeg. Duur personeel moest daardoor worden ingehuurd.

Deloitte concludeerde dat er niet alleen onvoldoende personeel is om de taken uit te voeren, maar dat er bij de gemeente ook een gebrek is aan leiderschap en ervaring. Ook ontbreekt het aan een zakelijke cultuur.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie