Afbeelding
Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
Raadspraat

Dilemma’s

24 februari 2021 om 10:07 Column

Het leven van een raadslid bestaat voor een groot deel uit kiezen:

keuzes maken die niet altijd direct jezelf raken, maar die voor je medeburgers grote gevolgen hebben. Dat roept soms dubbele gevoelens op.

In januari heeft de gemeenteraad ingrijpende besluiten genomen over twee woningprojecten, de IJzergieterij en de Rokerij.

Onze partij heeft in beide gevallen ingestemd met het bestemmingsplan. We zijn ons er van bewust, dat we hier besluiten hebben genomen die voor veel inwoners grote gevolgen hebben voor hun woon- en leefomgeving. Aan de andere kant hebben we ook toekomstige bewoners blij gemaakt. In de fractie zijn alle aspecten ook uitgebreid besproken. Voor ons was het dilemma met name de verkeersafwikkeling. Aan de ene kant de vraag: kan dat wel, met name via de Peulenstraat Zuid? Aan de andere kant: twee rapporten van deskundigen die stellen dat het kan.

Van de raad wordt uiteindelijk verwacht een weloverwogen besluit te nemen. Helaas moet je dan altijd mensen teleurstellen.

De overweging van de omwonenden om het besluit bij de rechter aan te vechten is begrijpelijk.

Het traject verdient zeker geen schoonheidsprijs, met name waar het de participatie betreft.

Dat vindt de raad ook, vandaar ook dat de IJzergieterij al casus is aangedragen als casus voor het onderzoek naar burgerparticipatie door de Rekenkamer (die dit heeft overgenomen).

De conclusie uit het rapport moeten we ter harte nemen.

Dat wil niet zeggen, dat we bij een volgend traject applaus verwachten. Ook hier geldt dat er een keuze gemaakt moet worden uit dilemma’s. Aan de raad de taak goed te luisteren naar de burgers en uiteindelijk een weloverwogen keuze te maken en deze ok uit te leggen. U bent dan ook altijd welkom tijdens de maandelijkse fractievergaderingen.

Wim IJzerman,

raadslid ChristenUnie

advertentie
advertentie