archieffoto van een libel.
archieffoto van een libel. pixabay.com

Werkzaamheden bij haven Boven-Hardinxveld liggen stil vanwege beschermd diersoort

6 maart 2021 om 15:07 Natuur en milieu

H'VELD-G'DAM Wie tijdens een wandeling bij de haven in Boven-Hardinxveld loopt, heeft vast wel de werkzaamheden gespot. In juni afgelopen jaar is aannemer De Klerk uit Werkendam begonnen met de werkzaamheden. Helaas ligt het al een tijdje stil en dat terwijl het allemaal in november klaar zou zijn.

In augustus 2020 is gebleken dat ook voor het baggeren voor enkele delen van de binnendijkse rivieroever in de gemeentehaven een ontheffing nodig is op basis van de Wet Natuurbeheer. ,,Dit komt omdat hier mogelijk sprake zou zijn van leefgebied van de rivierrombout", laat de gemeente weten. ,,Ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan in 2017 bleek een dergelijke ontheffingsaanvraag niet nodig, omdat er voldoende leefgebied in de nabijheid aanwezig is. Vanwege aangescherpte regelgeving en strengere handhaving door de Europese Unie, met betrekking tot de rivierrombout, is bij de aanvraag van de ontgrondingenvergunning nu wel een ontheffing vereist (sinds 2018)."

NIEUWE EISEN Daar komt nog bij dat nu ook moet worden voldaan aan de nieuwe eisen die sinds mei 2019 gelden voor de stikstofdepositie als gevolg van de werkzaamheden bij het baggeren. In eerste instantie was dit bij de vergunningaanvraag uit 2017 nog niet aan de orde. Door de vertraging die al eerder was opgelopen, als gevolg van de nieuwe onderzoeken die moesten worden verricht in verband met de PFOA/PFAS problematiek, was de vergunning uit 2017 verlopen en moest er opnieuw een aanvraag worden ingediend.

,,Met de Biesbosch als overburen is het noodzakelijk een ontheffing aan te vragen bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Ook hiervoor zijn weer onderzoeken verricht. De aanvragen voor ontheffing voor zowel de rivierrombout als voor de stikstofdepositie zijn ingediend en in behandeling bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Zolang er nog geen definitieve vergunning is verleend kunnen werkzaamheden in de haven niet worden uitgevoerd."

BESCHERMD DIERSOORT De rivierrombout, een strikt beschermd diersoort, is een diertje waarvan de larve zich de eerste drie tot vier jaar ontwikkeld in het water, nabij de rivieroever. Na drie jaar sluipt dit diertje uit naar de rivieroever, meestal bij luwe delen tussen de kribben. Zodra het diertje is opgewarmd, vliegt het als libelle richting de uiterwaarden en elders. Waar deze libellesoort uiteindelijk heen gaat is nog weinig over bekend (er is sowieso nog niet zo veel bekend over de rivierrombout).

,,Om een ontheffing te krijgen, worden aanpassingen aan de constructie gedaan, zodat de larven toch uit kunnen kruipen. Kortom, het gaat om het treffen van een (experimentele) maatregel, zodat een deel van de gemeentehaven ook in de toekomst als leefgebied kan fungeren voor de rivierrombout."

De bedoeling is dat de werkzaamheden dit voorjaar worden vervolgd en afgerond. Dit is echter wel afhankelijk van het tijdstip waarop de benodigde ontheffingen worden verleend. De gemeente doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de strekdam straks weer voor iedereen toegankelijk is en daar op een bankje kan genieten van de rivier én de nieuwe gemeentehaven.

advertentie
advertentie