Afbeelding
Gemeente Amstelveen

Gemeente hoopt op nog hogere opkomst verkiezingen

9 maart 2021 om 11:17 Politiek

H'VELD-G'DAM Over een week mag er weer gestemd worden voor de Tweede Kamerverkiezingen. Voor sommigen zal het de eerste keer zijn, maar het merendeel van de ongeveer 13.000 kiesgerechtigden in Hardinxveld-Giessendam heeft al vaker gestemd. In deze coronatijd gaat het stemmen wel een beetje anders dan voorheen. Waar iedereen precies op moet letten is in onderstaand artikel beschreven.

Bij verkiezingen is de opkomst altijd hoog in Hardinxveld-Giessendam. In 2017 was dit maar liefst 86,79%. De gemeente hoopt op minimaal een evenaring, maar het liefst zien ze een nog hogere opkomst.

NIEUWE STEMLOCATIES Normaal gesproken kan er in Hardinxveld-Giessendam gestemd worden in enkele scholen en verzorgingscentra. Dit jaar kan dit niet vanwege de coronamaatregelen. Er zijn vijf nieuwe stemlocaties gekozen. In totaal zijn er elf stemlocaties in het dorp; Gemeentehuis, Raadhuisplein 1; Gereformeerde Kerk De Bron, Maasstraat 1; De Ducdalf, Scheldestraat 1; Kerk Gereformeerde Gemeente, Buitendams 118; Sporthal De Appelgaard, Bellefleur 1; Gereformeerde Kerk, Stationsstraat 20; Sporthal De Wielewaal, Cornelisweer 2; Christen-Gemeente, Breedewaij 1A; Kerk Hersteld Hervormde Gemeente, Nassaustraat; Korfbalvereniging HKC, Tiendweg 42B; Gereformeerde Kerk, ingang W. Droststr.

Op 15 en 16 maart kan er alleen gestemd worden in het Gemeentehuis, Raadhuisplein 1 en de Gereformeerde Kerk, ingang W. Droststraat. Op 17 maart zijn wel alle stembureaus geopend.

BRIEFSTEMMEN Het inleveren van briefstemmen kan in het Gemeentehuis. Dit kan van woensdag 10 maart tot en met dinsdag 16 maart tussen 09.00 en 17.00 uur of op woensdag 17 maart tussen 07.30 en 21.00 uur. Briefstemmers mogen hun briefstem ook opsturen per post. Het is dan wel belangrijk om de stem tijdig op de post te doen, zodat de stem uiterlijk 17 maart binnen is. In totaal zijn er circa 2500 70-plussers in de gemeente. Zij kunnen kiezen om per brief te stemmen of hun stem uit te brengen op een stembureau. Het is dus niet verplicht om gebruik te maken van de briefstem.

LOOPROUTES, SPATSCHERMEN EN DESINFECTIE Normaal gesproken heeft ieder stembureau drie leden en een dagvoorzitter. Zij zitten van 's ochtends tot 's avonds op een stembureau. Vanwege de coronamaatregelen zijn er nu twee groepen. De ene groep zit van 's ochtends tot halverwege de middag en de tweede groep neemt het dan over tot het moment dat de stemmen geteld zijn. De dagvoorzitter blijft wel de hele dag op zijn of haar post. Daarnaast zijn er looproutes gecreëerd, spatschermen en desinfectie aanwezig en houdt een gastheer/-vrouw bij of er niet teveel mensen tegelijk binnen zijn. Ook is er voor iedere stemmer een eigen potlood beschikbaar bij het stembureau.

In principe is het stemmen zelf niet anders dan voorgaande verkiezingen. Stemgerechtigden hebben hun stempas thuisgestuurd gekregen en nemen de pas en identiteitsbewijs mee als ze gaan stemmen. In het stembureau wordt iedereen verzocht een mondkapje te dragen en de handen te desinfecteren. Na het uitbrengen van hun stem, worden de inwoners verzocht weer zo snel mogelijk naar buiten te gaan.

Wat wel nieuw is dit jaar, is het stemmen per brief voor de inwoners van boven de 70 jaar. Zij kunnen hun stem uitbrengen en hun stem via de post opsturen. Daarnaast is het deze verkiezing mogelijk om voor 3 personen een stem uit te brengen via een machtiging.

De gemeente heeft geen problemen gehad om de stembureaus te bemannen. ,,Nee, we hebben enkele oproepen gedaan en daar hebben heel veel mensen op gereageerd. Zelfs meer dan we nodig hadden. Heel fijn!" Ook de sfeer op een stembureau is prettig. ,,De stembureauleden geven aan dat het altijd een gezellige dag is. Je ziet veel mensen, vaak ook bekenden en we krijgen altijd weer veel aanmeldingen van inwoners die graag komen helpen bij de stembureaus. Er zijn voldoende aanmeldingen binnen gekomen om op het stembureau te zitten. Het is dit jaar natuurlijk wel anders, omdat er ook op 15 en 16 maart gestemd kan worden en er briefstemmen meegeteld moeten worden. Verder zal men met het tellen ook rekening moeten houden met de 1,5 meter. De ruimtes van de stembureaus zijn dusdanig ruim dat dit ook kan."

De stembureauleden zitten achter spatschermen en dragen de hele dag een mondkapje. Daarnaast zit men op 1,5 meter afstand van elkaar af. Op het moment dat iemand hulp nodig heeft bij het stemmen, zet zowel het stembureaulid als de kiezer een medisch mondkapje op. Deze liggen klaar op het stembureau. En er is een extra stembureaulid (gastheer/vrouw) benoemd bij alle stemlocaties.

advertentie
advertentie