Afbeelding
J. Jansen
Mindful at the Tiendweg

Nationale gebeurtenissen

17 maart 2021 om 11:17 Column

Je eerste column op de laatste dag van Tweede Kamerverkiezing publiceren is net zoiets als nog iets willen zeggen als de voorstelling al is afgelopen. Nog een beleefdheidsapplausje, mensen trekken ondertussen hun jas aan en verlaten de zaal. Op weg naar iets anders. Het enige dat ik als brave burger nog kan doen is medeburgers oproepen te gaan stemmen in deze laatste uren van deze verkiezing.

Laat ik daarom ook maar vooruitkijken naar het volgende, grote nationale event: de eindexamens voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs. Dat komt waarschijnlijk omdat er bij ons in huis ook een zo’n persoontje rondloopt die in deze categorie valt. Het volgende moet even uit mijn mind:

Het afgelopen jaar is mij iets duidelijk geworden. Ik luister naar het nieuws, lees nieuws waarin duidelijk wordt dat veel jongeren moeite hebben en problemen als gevolg van Coronamaatregelen. Dat vind ik oprecht heel erg en wens dat er mensen zijn die deze jonge mensen kunnen bijstaan en helpen.

Maar ik wil graag mijn waardering uitspreken uit voor de groep leerlingen die het ‘gewoon’ doet, die niet opvalt, hun bijbaantjes doen en proberen er wat van te maken. Deze groep mag ook wel een keer genoemd worden.

Waar de vorige lichting tot de eerste lockdown in maart 2020 nog ‘normaal’ les had, heeft deze lichting een roller coaster lesjaar gehad. Dit zijn de luitjes die dit jaar op de fiets stapten en begonnen aan hun laatste jaar. In de 2e lockdown terecht kwamen. Kerst en Nieuwjaar overleefden op weinig ander gezelschap dan hun familie. Die achter beeldschermen korter les kregen. PWs moesten inleveren, online gemaakt met een collega-leerling. Zonder dat bezoek aan die leuke locatie, zonder het voorgenomen interview. Die weten dat ze zich bloot stellen aan Corona door naar school te gaan en toch gaan. Daar dan soms wel en soms niet (wél op de laptop ergens in school op 1,5 m) in de les zitten die nu weer een normale duur hebben. Die online een volgende studie moeten kiezen. Ik geef het je te doen.

Als mij 1 ding is duidelijk geworden dan dit: deze lichting eindexamenleerlingen van 2021 geeft blijk van een veerkracht, een aanpassingsvermogen en een doorzetten die hoop geeft voor de toekomst. Deze jonge mensen geven niet op, blijven functioneren in lastige en veranderende tijden. Dit is een generatie die een positieve verwachting voor de toekomst geeft.

Jolanda Jansen

Jolanda Jansen is de nieuwe columnist voor Het Kompas Hardinxveld-Giessendam. Maandelijks zal zij haar licht schijnen op dingen die haar opvallen in Hardinxveld in haar column Mindful at the Tiendweg. ,,Mindful; wat me bezighoudt, daar schrijf ik over. De Tiendweg is zo’n plek waar gedachten zich vormen. Dat vind ik wel een mooie combi van iets typisch Hardinxvelds met een woordgrap Mindful, een volle mind, dat zich uit in een column. Engels is een restverschijnselen van mn Engelse studie, het hoort bij mij.”

advertentie
advertentie