Het depot op orde.
Het depot op orde. museum De Koperen Knop

Opgeknapt museum De Koperen Knop wil snel weer open

21 maart 2021 om 19:35 Historie

H-VELD - G’DAM Museum De Koperen Knop heeft de tijd dat het museum voor het publiek op slot moest goed benut. Vanaf de eerste week van 2021 is heel veel werk verricht. Muren zijn voorzien van nieuw stucwerk en er is gewit, geverfd en grondig schoongemaakt. Het resultaat is zo mooi dat het museum nauwelijks kan wachten tot het weer open kan!           

Het voorhuis heeft qua uitstraling een metamorfose ondergaan. Alles is van onder tot boven onder handen genomen. Het geheel ziet er weer piekfijn uit, zoals dat in een deftige boerenwoning hoort. Bij de herinrichting zijn enkele, nieuwe elementen ingebracht. In de toekomst wordt de vaste collectie in het voorhuis vaker gewisseld, gezien de aanwinsten voor dat goed mogelijk. De expositieruimte heeft een grote onderhoudsbeurt gehad, heeft een veel meer open karakter gekregen en oogt nog moderner. Het werk is geheel coronaproof uitgevoerd door zo’n 40 van de 120 mensen. Ook is rekening gehouden met de klimaatdoelen en is er maatschappelijk verantwoord gewerkt. 

VERKOOPTAFEL Al in 2020 is gestart met de herinrichten van het museumdepot. Musea worden vooral gezien als tentoonstellingsruimten, maar de belangrijkste museale taak is het verzamelen. Het samenstellen van exposities is de tweede taak. Museum De Koperen Knop heeft zoveel materialen bewaard dat een grondige herschikking nodig was. Inmiddels zijn alle depotgoederen meerdere keren door de handen gegaan. Voor het niet in de collectie passend materiaal wordt een andere bestemming gezocht. Omdat het museum de laatste tijd een aantal grote unieke en waardevolle schenkingen kreeg, is de eerste expositie na de sluitingsperiode ‘Schatten uit het depot – van aardewerk tot zilver’. Daarbij komt ook een zeer uitgebreide verkooptafel, waar niet in de museumcollectie passend materiaal, dat geen bestemming bij een collega-museum of verzamelaar van cultureel erfgoed krijgt, te koop wordt aangeboden.   

MUSEUMTUIN Ondanks het vele werk voor de renovatie, is ook ‘buiten’ niet vergeten. Het jaarlijkse onderhoud van de tuin met veel knot- en snoeiwerk, ging gewoon door. Ook heeft er nieuwe aanplant plaatsgevonden (streekeigen bomen en struiken) en is er vooral veel geruimd. De komende tijd worden alle bijgebouwen aangepakt en krijgt het educatieve element van de tuin meer aandacht. Tevens worden afspraken gemaakt voor meer ecologische onderhoud. 

De museummedewerkers popelen om alle verbeteringen aan de bezoekers te tonen. Zowel digitaal al fysiek verschijnen de komende tijd flyers over de verschillende mogelijkheden die het museum biedt. Mail naar koperenknop@koperenknop.nl of bel 0184-611366. Informatie over opening na de lockdown is te vinden op de website.  

Het opknappen van de expositieruimte.
Renovatie van de mooie kamer.
advertentie
advertentie