Afbeelding
Coronavirus

Kolff: ‘Regio heeft hoogst aantal coronabesmettingen’

25 maart 2021 om 13:50 Corona

REGIO De veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid staat op de eerste plek van de 25 veiligheidsregio’s wat betreft het aantal positief geteste mensen op het coronavirus. Dat meldt voorzitter van de veiligheidsregio Wouter Kolff donderdag. Kolff roept iedereen op zich toch vooral aan de maatregelen te houden. ,,Er is écht licht aan het einde van de tunnel en het omslagpunt kan er ineens zomaar zijn.”

Volgens Kolff ziet iedereen de druk oplopen voor wat betreft het versoepelen van de maatregelen. ,,Iedereen wil graag zijn vrijheid terug, maar tegelijkertijd zien we ook het aantal besmettingen toenemen en wordt de druk op de zorg weer hoger. De vaccinaties zijn het licht aan het einde van de tunnel. Richting de zomer verwacht ik dat we de maatregelen verder kunnen afschalen. Afschalen van maatregelen lijkt echter lastiger dan maatregelen nemen en daar zit ook een beetje een paradox. Het lijkt of mensen bij kleine versoepelingen op bepaalde maatregelen ook andere maatregelen minder nauw nemen en dat kan echt nog niet.”

Tegen de zomer krijgen we echt meer ruimte

De derde golf is ingezet, zo stelt Kolff, en de vraag is of de verwachte piek beheersbaar blijft. ,,Dat kunnen we alleen bereiken als iedereen zich aan de basisregels houdt: houd afstand, blijf thuis bij klachten, laat je testen en was je handen. Gelukkig zien we bij de groep gevaccineerden al een afname van het aantal ziektegevallen en het aantal ziekenhuisopnames.” Kolff wijst er op dat er geen versoepelingen bij komen, alleen de avondklok zal een uur later ingaan. ,,Die wordt nog steeds goed nageleefd. We zijn nu ook aan het kijken hoe we op een goede manier aandacht kunnen even aan Koningsdag en vier en vijf mei. Grootschalige evenementen zijn niet mogelijk, maar we willen een gepaste invulling vinden.” Of alles straks meteen weer open kan of dat het geleidelijk zal gaan, vindt Kolff nog moeilijk in te schatten. ,,Als straks 80 procent van de mensen is gevaccineerd, kunnen we niet meteen alles afschaffen. We zijn een internationaal land en er zijn altijd reisbewegingen. De tijd zal het leren, maar tegen de zomer zullen we echt meer ruimte krijgen.”

Cees Vermeer, directeur publieke gezondheid van de GGD Zuid-Holland Zuid, noemde als reden voor het hoge aantal besmettingen toch teveel sociale contacten. ,,Het blijft belangrijk dat te beperken. We zien wel steeds meer mensen in de teststraat verschijnen, maar er zijn nog teveel mensen die zich niet laten testen en rondlopen als ‘virusbommetjes’. We hopen dat we in mei zover zijn opgeschaald dat we veel meer vaccinaties kunnen zetten dan dat we nu doen. Naast de vaccinatielocatie die volgende week in Oud-Beijerland opent, hopen we dat er vanaf half april gevaccineerd kan worden in De Reiger in Groot-Ammers en hopelijk kunnen we half mei in Dordrecht verhuizen naar de grotere sporthal van Oranje-Wit. We zijn alleen nog steeds afhankelijk van de levering van de vaccins, dat is op het moment de grootste zorg.”


door Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie