Afbeelding
Esther Coumans
Video’s

Feestelijke onthulling zonnepanelen op Koningin Wilhelminaschool

26 maart 2021 om 15:26 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM Leerlingen Rapfaël en Emma hebben vandaag een hele belangrijke taak op de Koningin Wilhelminaschool in Hardinxveld-Giessendam tijdens de lancering van Zowiezon; een samenwerkingsproject van Eneco en Stichting Schooldakrevolutie dat scholen al het werk uit handen gaat nemen bij de realisatie van hun zonnedak. Presentator Raphaël interviewt onder andere wethouder Jan Nederveen en Emma legt alles op de camera vast, zodat de hele school integraal kan meekijken naar de opening via Zoom.

door Esther Coumans

Raphaël en Emma, leerlingen uit groep 7, weten waarom ze deze belangrijke taak hebben gekregen. ,,Wij hebben meegeholpen aan de advertentie voor de zoektocht naar een nieuwe directeur. Dat deden wij zo goed dat we hiervoor uitgekozen zijn”, glundert Raphaël. Emma knikt trots mee. De directeur, Vincent Brauns, beaamt dat. ,,Ja zij speelden mee in de YouTube video waar we op zoek zijn naar een nieuwe directeur. Dat deden zij zo goed, dat we ze ook hiervoor gevraagd hebben.”

150 ZONNEPANELEN Vorig jaar heeft de Hardinxveldse school een warmtepomp geplaatst en nu hebben ze 150 zonnepanelen op het dak van de school liggen. ,,We zijn niet de eerste school in het dorp”, geeft de directeur aan, ,,maar we zijn wel de eerste school die met dit project hebben meegedaan. De leerlingen hebben verder weinig van de plaatsing gemerkt, want de zonnepanelen zijn in de voorjaarsvakantie op het dak gelegd. Ze liggen in oost-west opstelling.”


De toolbox wordt aan de school overhandigd met allemaal lessen over verduurzaming. - Esther Coumans

De missie van Eneco is duurzame energie van iedereen. Stichting Schooldakrevolutie biedt schoolbesturen al jaren kosteloos en onafhankelijk advies over verduurzaming. Het gezamenlijke project Zowiezon stelt nu kosteloos projectmanagers beschikbaar die zonnedaken daadwerkelijk gaan realiseren. Het plan is om de energietransitie in het onderwijs te versnellen door dit jaar ongeveer 50 scholen te helpen. Ongeveer 14.000 leerlingen gaan dankzij Zowiezon leren op en over zonne-energie. De leerlingen van deze school krijgen ook lessen over de schone energie, die boven hun hoofd wordt opgewekt.

Ik heb ongelooflijk genoten van deze les

Voor de feestelijke opening hebben de leerlingen van groep 7 les gekregen van de CEO van Eneco As Tempelman. ,,De kinderen waren vol enthousiasme”, vertelt hij. ,,En het is ook zo leuk dat ze zo geïnteresseerd zijn. Ik heb ongelooflijk genoten van deze les.” Naast de hulp bij de realisatie van een zonnedak ontvangen de deelnemende scholen ook een Toolbox Zowiezon. Met deze toolbox komt duurzaamheid ook in de klas tot leven en kunnen de leerlingen samen met hun leerkrachten en ouders vieren dat hun school duurzamer is geworden. Zo wordt iedereen in en rondom de school op een positieve en inhoudelijke manier bij het zonnedak betrokken. Energie-experts van Eneco kunnen op verzoek van de school lessen geven over duurzame energie.

Leerling Rafaël heeft de eer om wethouder Jan Nederveen een paar vragen te stellen, bekijk hieronder de video.

Tekst gaat verder onder de video.

Emma volgt met de camera alles op de voet. ,,Het was echt super leuk om te doen”, verklaart ze. ,,En het is niet zo heel makkelijk hoor. Je moet de camera heel erg stilhouden en je moet niet voor de leerlingen gaan staan. Het was echt leuk, dus misschien wil ik later er wel iets mee gaan doen. Ik weet nog niet wat ik wil worden, maar met de camera werken is een optie.” Raphaël vond het ook heel leuk, maar hij wil later geen interviewer worden.

De twee leerlingen vinden het heel belangrijk dat de school zo goed bezig is met het verduurzamen. ,,We moeten de aarde behouden, want we hebben er maar één. Dus we moeten er zuinig mee omgaan”, laat Rafaël weten. Emma vult aan dat ze de dieren op de aarde ook belangrijk vindt. ,,Zij hebben ook een leven en daarom moeten we de aarde goed onderhouden.”

Directeur Niels van der Sandt van stichting Schooldakrevolutie, CEO As Tempelman van Eneco en wethouder Theo Boerman onthullen onder toeziend oog van de groep 7 leerlingen het digitale scherm waar onder andere de zonuren en de opbrengst van de zonnepanelen worden getoond. Op het moment dat de doeken eraf worden getrokken, ploppen de leerlingen de confettikanonnen open. Zie de video hieronder.

Tekst gaat onder de video verder. 


Wethouder Theo Boerman vindt dat Hardinxveld goed bezig is. ,,Alle scholen zijn afvalvrije scholen, ook een goed stap in de richting van verduurzaming. Je krijgt een gezamenlijk gevoel, ook door de contacten onderling.” Wethouder Jan Nederveen vindt Zowiezon een goed initiatief. Hij is blij dat veel scholen in Hardinxveld verduurzamen. ,,Wij brengen het vaak onder de aandacht en stimuleren scholen er iets mee te doen. Het is aan hen op het op te pakken.”


Wethouder Theo Boerman en wethouder Jan Nederveen bekijken de statistieken. - Esther Coumans

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie