Afbeelding
Google Maps

Gemeentewerf wordt aardgasvrij en energieneutraal

31 maart 2021 om 07:24 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM De gemeentewerf aan de Schrank moet het eerste aardgasvrije en energieneutrale pand van de gemeente worden. De gemeenteraad heeft donderdag een voorstel van het college daartoe aangenomen.

door Ward den Besten

Op het dak van de gemeentewerf zullen zonnepanelen komen. Ook worden er energiebesparende maatregelen getroffen aan de verlichting. Daarnaast zal de warmwater-hogedrukreiniger worden vervangen door een die werkt op krachtstroom. De huidige hogedrukreiniger werkt op aardgas en is momenteel de enige reden voor een aardgasaansluiting voor het pand. De kosten worden bij elkaar geschat op 71.000 euro. Dat wordt betaald met geld van de verkoop van Eneco-aandelen.

,,Bij het vaststellen van de Lokale Energieagenda in 2019 is het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed al benoemd”, zegt duurzaamheidswethouder Jan Nederveen. Het vol leggen van daken met zonnepanelen is daarin ,,een belangrijke en noodzakelijke bijdrage’’. Nederveen laat weten dat de gemeente met de gemeentewerf het goede voorbeeld wil geven voor de rest van de gemeente.

De maatregelen worden omarmd door de gemeenteraad. De raadsleden moedigden het college aan om gelijk al naar een volgend gebouw te kijken om te kunnen verduurzamen. De gemeentewerf is volgens Paul Hoogstraten van de TAB een eerste stap in de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Hij noemt het een goed voorbeeld voor inwoners. ,,Een goed voorbeeld doet goed volgen”, vulde Erik van den Bosch van de SGP aan. Samen met Willem Pors van de ChristenUnie benadrukte hij dat voor de werkzaamheden gekeken moet worden naar een lokale ondernemer.

Toch was er ook een aantal kritische noten. Max van den Bout van de PvdA noemde het aardgasvrij worden van de gemeentewerf vooral ,,een toevallige bijkomstigheid’’, doordat de hogedrukreiniger moet worden vervangen. Ook uitte hij nogmaals zijn bedenkingen bij de noodzaak van het gasvrij maken van gebouwen voor de energietransitie. CDA-raadslid Timon van Zessen en Robert Philippo van Fractie PHILIPPO vroegen in het bijzonder aandacht voor de kosten die uiteindelijk de burger zal moeten maken voor aardgasvrijewoningen.

advertentie
advertentie