Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

Gratis bestaat niet!

7 april 2021 om 11:00 Column

Vielen ze bij u de afgelopen maand ook op de mat? De schreeuwerige folders (die zijn betaald met gemeenschapsgeld) welke u beloven dat u tot duizenden euro’s per jaar kunt besparen. Dit is wel wat bezijden de waarheid. In uitzonderlijke gevallen (en in trieste omstandigheden) kan een verkeerde WOZ-waarde van uw woning duizenden euro’s schelen. In de meeste gevallen gaat het om een paar euro. Een correctie van uw WOZ-waarde met €10.000 scheelt u op de OZB-aanslag €12.

Natuurlijk is het frustrerend als u het gevoel heeft dat uw woning te duur is getaxeerd, maar ik bekijk het vooral van de zonnige kant, misschien kan de rente die u moet betalen wel omlaag. Wanneer u vindt dat uw woning onjuist is getaxeerd, dan kunt u natuurlijk bezwaar maken (eerst bellen met SVHW mag ook). Wanneer u dat doet onder het motto niet geschoten is altijd mis, dan zou ik u dat willen ontraden. Waarom? Gratis bestaat natuurlijk niet! U hoeft niet de betalen, maar de gemeente betaalt hiervoor wel de rekening. Wanneer het bezwaar terecht is moet een onkostenvergoeding worden betaald, wanneer het bezwaar onterecht is niet. In beide gevallen moest er een ambtenaar aan de slag. U kunt zich voorstellen dat dit in de papieren gaat lopen als honderden mensen bezwaar maken onder het motto niet geschoten is altijd mis.

Al deze kosten kunnen we beter besteden aan de uitdagingen die we als gemeente hebben, dat is tenslotte waarom we belasting heffen. Dat brengt mij op een andere gedachte: is het niet beter om iedereen die een huis bezit gewoon een rekening te sturen met een vast bedrag (en als u wat meer verdiend dan mag die rekening een stukje hoger zijn)? Wanneer we de belasting op die manier innen, dan kunnen al die mensen die zich nu bezighouden met het taxeren, innen, afwikkelen en maken van bezwaren zich laten omscholen tot toezichthouder, medewerker in de zorg, of onderwijs. Daar hebben we echt wat aan!

Cor van Vliet
Fractievoorzitter ChristenUnie

advertentie
advertentie