Afbeelding
J. Jansen
Mindful at the Tiendweg

Hoge bomen

21 april 2021 om 13:38 Column

Ik mis ze. Ik mis het geluid van de storm door hun toppen. Ik mis het ge-ka van de vogels in hun kruinen. Ik mis hun iconische statuur. Het was een beeldbepalende plek. Wat hun kap nalaat is een troosteloze, lege aanblik. Dat past bij de locatie en reden waarvoor de bomen gekapt werden: ruimte maken voor graven.

De kap in het echt is toch anders dan op papier. De specialisten maakten de bomen korter. Ik moet denken aan ‘voltooid leven’ en ‘dor hout’, ook al zijn dat termen uit een andere discussie. Gemiddelde levensduur, veiligheid van de omgeving in het geding, waarde van en plek in het leven. De bomen zaten tegen de geschatte levensduur aan. Hun hoogte begon een gevaar te vormen: stel dat er één om gaat bij een storm. Deze populieren stonden fier in het leven. Maar ze namen een plek in die voor anderen was bedoeld. Op basis van theoretische data, behoefte aan meer ruimte om echte overledenen een plek te geven, moesten zij het veld ruimen. Nu is het een heikel punt om zoiets op te merken omdat het lijkt alsof je mensen geen laatste rustplaats gunt. Daar gaat het niet om. Het gaat erom dat de gemeente ‘gemakkelijk’ volwassen bomen lijkt te kappen en daarvoor redenen noemt die soms wat … twijfelachtig overkomen. Zo zijn een aantal jaren geleden bomen gekapt langs de Peulenlaan. Toen was één van de redenen voor de kap dat het gevallen blad gladheid veroorzaakte...

Jonge bomen hebben niet capaciteit van volwassen bomen m.b.t. fijnstof en CO2-opname. Een doordacht lokaal groenbeleidsplan (ondersteund door een groene denktank waarin burgers participeren) kan voorkomen dat een tekort aan volwassen bomen ontstaat doordat er structureel bomen worden aangeplant. In het brochure ‘Bomen een verademing voor de stad’ staat dat bomen een positief effect hebben op het stedelijk leefklimaat.

Laat uit handelen blijken dat ouderdom gerespecteerd en gewaardeerd wordt. Wees creatief en ga niet voor de pragmatisch oplossing. Het klimaat is door menselijk handelen ingrijpend aangetast. De natuur biedt mogelijkheden die de mens heeft gebruikt. Overmatig. Echter, dat is één kant van de deal. De andere, die van beschermen en verzorgen, hebben we schromelijk nagelaten. Laat de gemeente in een volgende situatie met een andere oplossing komen dan kappen. Laat het ene eindige leven geen aanleiding zijn om een andere leven als voltooid te beschouwen.

Jolanda Jansen

Jolanda Jansen is de nieuwe columnist voor Het Kompas Hardinxveld-Giessendam. Maandelijks zal zij haar licht schijnen op dingen die haar opvallen in Hardinxveld in haar column Mindful at the Tiendweg.

advertentie
advertentie