De 95-jarige ontvanger, verzetsstrijder Fokko Spier en Alfons van Bokhorst, die samen met Leen Fijnekam initiatiefnemer van de uitgave is.
De 95-jarige ontvanger, verzetsstrijder Fokko Spier en Alfons van Bokhorst, die samen met Leen Fijnekam initiatiefnemer van de uitgave is. Leen Fijnekam

Boek over Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog uitgebracht

2 mei 2021 om 13:01 Historie

H’VELD-G’DAM Er is veel geschreven over de Biesbosch tijdens de oorlogsjaren ’40-’45. Echter, er ontbrak een overzichtelijk beeld van de vele gebeurtenissen die daar in deze donkere bladzijde van de Nederlandse geschiedenis hebben plaatsgevonden, vinden initiatiefnemers Alfons van Bokhorst en Leen Fijnekam. Daarom vonden zij het tijd worden om hierin verandering te brengen.

Van Bokhorst is werkzaam als conservator op het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam, Fijnekam is actief als vrijwillig gids bij Staatsbosbeheer vanuit Biesboschcentrum Dordrecht. De coronatijd heeft ze alle tijd en gelegenheid gegeven om onderzoek te doen naar de herkomst en juistheid van vele verhalen. ,,Dat was niet altijd eenvoudig”, aldus Fijnekam, ,,omdat de informatie die te vinden is in boeken, op internet, in krantenartikelen en op film elkaar soms tegenspreekt.”

BELANGRIJK FRONTGEBIED Van Bokhorst heeft vele boeken over het onderwerp gelezen en heeft als informatiebronnen de beschikking over het archief van het MuseumEiland. De Biesbosch is globaal gesitueerd tussen de steden Dordrecht, Gorinchem een Geertruidenberg en werd na bevrijding van het zuidelijke deel van Nederland een belangrijk frontgebied. Er werd veel verzet gepleegd, wat ongetwijfeld bijgedragen heeft aan de bevrijding van het gehele land op 5 mei 1945. Het boek bevat hoofdstukken over onderduikers, verzetsstrijders, verstopte schepen en neergeschoten vliegtuigen. Over helden en slachtoffers in een gebied, bestaande uit een wirwar van kreken, killen, wilgenbossen en rietvelden. Een deel is gewijd aan de ‘crossings’. Dit was de naam voor het nachtelijk doorkruisen van het ruige Biesboschgebied om met gevaar voor eigen leven gezochte mensen en belangrijke oorlogsinformatie over te brengen naar het toen reeds bevrijd zuiden.

CROSSINGS Fokko Spier heeft op 17-jarige leeftijd meerdere malen crossings over de Biesbosch gedaan. Daarom ontving de nu 95-jarige Fokko Spier uit Papendrecht het eerste exemplaar van het boek ‘De Biesbosch in de Tweede Wereldoorlog’ uit handen van Alfons van Bokhorst. Hij heeft personen overgebracht van Hardinxveld over de Boven-Merwede naar Sleeuwijk. Vanuit hier werden zij dan door de liniecrossers door de Biesbosch naar het bevrijde zuiden gebracht. Dit was een gevaarlijke onderneming, omdat er regelmatig Duitse patrouillevaartuigen op de rivier waren. Zijn verhaal is in het boek te vinden. Hij is één van de weinige verzetsstrijders die nog in leven zijn.

De brongegevens op de laatste pagina’s van het boek nodigen uit om zelf op zoek te gaan naar boeken, websites of andere publicaties over dit onderwerp. Op de omslag staan aanbevelingen van historicus en oud-burgemeester van Papendrecht C.J.M. de Bruin en van de burgemeester van de gemeente Altena E.B.A. Lichtenberg. Het boek is te koop voor 17,50 bij een aantal boekhandels in de Biesboschregio, waaronder Vos & van der Leer in Dordrecht, De Gruijter in Papendrecht, Ritmeester in Hardinxveld-Giessendam en bij de Natuur & Vogelwacht Dordrecht, www.biesboschboek.nl.

Als de coronamaatregelen wat versoepeld zijn is het ook te koop in de Biesboschcentra in Dordrecht en Drimmelen en op het Biesbosch MuseumEiland in Werkendam.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie