mijzelf.
mijzelf. Willem

tijd

15 mei 2021 om 17:35 Lokaal Deel je nieuws

Wie: Willem Arkeraats

Wat: Ik zou graag ook een column schrijven voor Het Kompas. (zoals op blz. 9 woensdag 12 mei)

Wanneer: 15-05-2021

Waarom: Ik ben een jongeman van 23 jaar oud. Ik houd van schrijven en dingen te overdenken. Soms schrijf ik op een leuke/grappige manier en soms op een serieuze manier.

---------------

De tijd dat ik deze zin opschrijf, is dat nu? Nee, die tijd is alweer voorbij. Nu is al verleden tijd… Wat is tijd eigenlijk? Wat moeten wij met tijd? Hoe gaan we met tijd om? Hoe zouden we om moeten gaan met tijd? Wat is het nut van tijd? Heeft tijd een begin of een eind? Waar zorgt tijd voor?

In onze samenleving is tijd niet meer weg te denken. Alles draait om tijd. We hebben het in onze samenleving over tijdslimiet, op tijd komen, tijdsdruk etc. Enkele jaren geleden las ik een artikel uit het Reformatorisch Dagblad. Een jaar vol diamanten door dr. M. Klaassen. Daarin heeft hij het onder andere over tijd. ‘’Gisteren verloren, ergens tussen zonsopgang en zonsondergang; twee gouden uren, elk bezet met zestig diamanten minuten, geen beloning, want ze zijn voor altijd kwijt….’’ Tijd is dus iets kostbaars, maar tegelijkertijd ook iets wat je verliest en ook nooit meer terug kan krijgen. Hoogstens is tijd overgegaan in enkele vervlogen herinneringen. Tijd kun je dus ook niet blijven vasthouden. Door tijd zijn we ons ook bewust geworden van het heden, het verleden en de toekomst. Grote denkers hebben zich al over het begrip ‘tijd’ gebogen, ook uit de klassieke oudheid.

Aristoteles: ‘’Tijd bestaat niet onafhankelijk van de gebeurtenissen die zich in de tijd afspelen. Tijd is de maatstaf voor verandering.

Augustinus: ‘’Wat is tijd. Als niemand het mij vraagt, weet ik het, maar als ik het aan iemand wil uitleggen weet ik het niet.’’ Een ander citaat van Augustinus: ’’Wat ik wel zeker weet is dat er verleden tijd is, toekomstige tijd en tegenwoordige tijd, maar zodra ik daar over wat wil zeggen begin ik ook te stamelenOngrijpbaar is de tijd, je krijgt er met je denken geen enkele vat op’’

Tijd is dus voor de grote denkers ook een mysterie geweest. En met dat ik dit schrijf, denk ik dat tijd altijd een mysterie zal blijven. Tijd is kostbaar, zeker in deze tijd. Waarin onze tijd wordt opgeslokt door allerlei tijdvreters. Alleen al als je kijkt naar je schermtijd. Dus… neem de tijd om de dingen te doen, die er werkelijk toe doen!

advertentie
advertentie