Terrein oude ijzergieterij
Terrein oude ijzergieterij Richard van Hoek

Raad van State kijkt naar schorsingsverzoek woningbouwplan IJzergieterij

25 mei 2021 om 15:23 Politiek

DEN HAAG Een aantal omwonenden heeft de Raad van State vandaag gevraagd om het bestemmingsplan IJzergieterij te schorsen. Ze maken zich grote zorgen over de verkeersafwikkeling van de nieuwe woonwijk waar vooralsnog 150 woningen gerealiseerd kunnen worden. Onder meer in drie woontorens.

Nog grotere zorgen maken de omwonenden zich over de bodemverontreiniging die in het plangebied is aangetroffen. Ze zijn bang dat die onvoldoende wordt aangepakt en dat de verontreiniging via ondergrondse stromen naar hun lager gelegen percelen loopt. De gemeente haalt niet alle vervuilde grond weg. Een deel dat niet kan weglekken wordt afgedekt onder een laag schone grond van een meter dik. Andere grond die onder meer vervuild is met olie wordt wel afgevoerd, aldus de gemeente.

Wij hebben geen enkel vertrouwen in de omgevingsdienst en de gemeente

Voor de Raad van State is het nu de vraag of dit saneringsplan voldoende vertrouwen geeft. Intussen heeft de gemeente al een besluit genomen over het saneringsplan. Daarbij zal de regionale omgevingsdienst toezicht houden. ,,Wij hebben geen enkel vertrouwen in de omgevingsdienst en de gemeente”, zegt A. Menhart, de woordvoerder van de omwonenden.

Hoewel Menhart het saneren van de bodem prima vindt en er ook geen bezwaar is tegen woningbouw op zich, moet het bestemmingsplan toch worden geschorst vanwege de onvoldoende in kaart gebrachte gevolgen voor de omwonenden. Met de schorsing van het bestemmingsplan kan er geen bouwvergunning worden verleend en kan de sanering van de bodem ook niet beginnen. Volgens een woordvoerder van projectontwikkelaar Blokland is al vergunning gevraagd voor de bouw.

ONDERZOEKEN Volgens de advocate van de gemeente is er een hele reeks onderzoeken gedaan naar de gevolgen van het woningbouwplan. En in alle gevallen wijzen die uit dat de overlast door de bouw van de nieuwe woonwijk aanvaardbaar is.

Dat geldt volgens de advocate ook voor de verkeersveiligheid. Ze geeft wel toe dat de kruising van de Rivierdijk met de Nieuweweg Zuid een al langer bestaand probleem is. Maar die ligt buiten het plangebied en er wordt volgens de advocate ook aan gewerkt om dat op te lossen.

Maar de omwonenden verwijten de gemeente nu juist dat die niet buiten het plangebied heeft gekeken. Vooral het lawaai aan de drukke Nieuweweg Zuid is een probleem. ,,Er zijn nu al overbelaste woningen aan die weg”, zegt Mijnhart. ,,De gemeente doet daar al meer dan 10 jaar niets aan.”

MILIEU EFFECTRAPPORTAGE Ook het ontbreken van een uitgebreide milieu effectrapportage steekt de omwonenden. Maar volgens de raadsvoorzitter is het nog maar de vraag of de gemeente die ook had moeten maken. Wel had de gemeenteraad in een besluit moeten melden dat die milieurapportage niet nodig is omdat de woonwijk weinig milieugevolgen zal hebben. Volgens de advocate van de gemeente heeft het college van Hardinxveld dat besluit genomen. Maar dat viel niet in goede aarde bij de raadsvoorzitter. ,,Het college is hier niet het bevoegde gezag. Zo hoort het dus niet. De gemeenteraad beslist.”

De raadsvoorzitter meldde dat dit niet voldoende reden is om het bestemmingsplan te schorsen. ,,Als ik niet schors, kan Blokland aan de slag. Maar wel voor eigen risico.” De Raad van State kijkt later dit jaar nog eens uitgebreid naar alle bezwaren.

De uitspraak over het schorsingsverzoek volgt over twee weken.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie