Een ondergrondse container
Een ondergrondse container Esther Coumans

Verzet tegen nieuw restafvalbeleid

1 juni 2021 om 11:48 Natuur en milieu

H’VELD-G’DAM Een groep inwoners keert zich tegen de plannen van de gemeente om een pasjessysteem in te voeren voor ondergrondse containers en het afvalbrengstation. Een petitie tegen het plan is in een week tijd bijna 800 keer ondertekend.

door Ward den Besten

De ondertekenaars vrezen dat ze meer moeten gaan betalen, omdat inwoners straks naast de afvalstoffenheffing ook per zak restafval moeten gaan afrekenen. Ze roepen de gemeente op haar plannen rond restafval te staken en ,,een beter gefundeerd beleid te ontwikkelen wat de collectieve dienstverlening eer aan doet’’. Zo moeten ook de producenten worden aangepakt, stellen ze. ,,De bewoners kunnen maar deels aansprakelijk zijn voor minder afval.’’

NOG GEEN BESLUIT Twee weken geleden is in de gemeenteraad het nieuwe beleid besproken, maar een besluit is nog niet genomen. Dat wordt mogelijk voor de zomervakantie verwacht. Het plan is dat inwoners moeten gaan betalen voor het wegbrengen van restafval, zodat mensen beter hun afval gaan scheiden. Een maatregel die de almaar oplopende afvalverwerkingskosten moet tegengaan.

Hoewel er nog geen tarieven zijn vastgesteld, zal iemand die een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container gooit straks tussen de 1 en de 2,5 euro per keer kwijt zijn. Containers voor al het andere afval, zoals papier, plastic en glas, blijven wel gratis te gebruiken. In het buitengebied waar het restafval in kliko’s wordt opgehaald, zal iedere keer een bedrag in rekening worden gebracht als de container langs de weg wordt gezet en geleegd wordt.

De huidige afvalstoffenheffing, die ieder jaar per huishouden wordt berekend, blijft naast het pasjessysteem bestaan. Die heffing zal wel omlaag kunnen. Volgens de gemeente en Reinigingsdienst Waardlanden zal het nieuwe systeem de kosten van het verwerken van restafval omlaag brengen en profiteren de inwoners daar juist van. Maar dat betwijfelen de ondertekenaars.

Met de nieuwe maatregel willen Waardlanden en de gemeente in 2025 naar maximaal 100 kilo restafval per inwoner per jaar. Dat is nu nog zo’n 232 kilo, terwijl een groot deel daarvan herbruikbaar is. Maar voor het zover is, moeten er wel nog forse kosten gemaakt worden. Zo moeten er meer ondergrondse containers bij, wordt bij hoogbouw straks weer gft ingezameld, krijgen de containers een elektronisch slot en moet het pasjessysteem ingevoerd worden. Verder zal ook het afvalbrengstation op de schop gaan en komt er voorlichting op scholen. Alles bij elkaar zal het nog tot 2023 duren voor het nieuwe systeem helemaal is ingevoerd.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie