De showroom van vroeger gevuld met gaskachels.
De showroom van vroeger gevuld met gaskachels. Korevaar
Advertorial

Korevaar Installatiebedrijf 100 jaar: van ketellapper tot warmtepomp

8 juli 2021 om 15:38 Zakelijk

SLIEDRECHT Grondlegger Hendrikus Korevaar begon op 21 januari 1921 als 21-jarige zijn bedrijf als ketellapper in Sliedrecht. Door zijn werkervaring bij Scheepswerf Nederlof aan de Baanhoek wist hij veel over pijpleidingen en smeedwerk. Het werd de basis van het bedrijf dat nu, 100 jaar later, floreert onder de gepassioneerde leiding van kleinzoon Henry Korevaar: Korevaar Installatiebedrijf.

Ze zijn er niet zoveel meer: van die prachtige familiebedrijven waar de liefde voor het vak al met de paplepel wordt ingegoten. Maar Korevaar is er zo één. En het verhaal van Korevaar leest als een jongensboek…

GROTE LIEFDE In 1927 huwde Hendrikus zijn grote liefde. Ze gingen wonen op Baanhoek 345-347. Achter deze woonhuizen bouwde hij een houten werkplaats. Het werk bestond toentertijd uit reparatie en nieuw lood-, zink-, en leidingwerk. Tijdens en na de oorlogsjaren repareerde hij allerlei keukengerei, zoals pannen en potten en er werden ook nieuwe pannen gemaakt. Samen kregen ze tien zonen. Mevrouw Korevaar wist van wanten. Naast het opvoeden van haar kinderen stond ze haar mannetje in het bedrijf. Als Korevaar senior op karwei was en er kwamen klanten, dan wist zij het lood- en zinkmes prima te hanteren. Ook draaide moeder Korevaar dapper mee aan de kraalbank voor het vervaardigen van goten en lijsten.

Rond 1950 kwam zoon Henk als eerste meewerken in het bedrijf. Rond 1951 volgden zijn broer Ad en in 1952 ook nog broer Aart. De toenmalige werkplaats werd afgebroken. Daarvoor in de plaats plaatsten ze een houten kantoor in de Stoep. Een aantal oude woningen vormden het magazijn en verderop werden wat oude woningen omgebouwd tot werkplaats.

Er kwam een depot voor gasflessen. Familie Korevaar vervoerde alles met de bakfiets. Ook moesten ze alles steeds de dijk op en af sjouwen. In 1964 werd er daarom een flink stuk grond gekocht aan de Lelystraat, op het industrieterrein. Hier bouwde de familie een nieuwe werkplaats met bijbehorend magazijn en later ook een goed ingerichte showroom en kantoren. Begin 1967 werd het pand officieel geopend. Een flinke vooruitgang in mogelijkheden en uitstraling!

Plastic is stukken sterker dan zink en heeft als voordeel dat wij de goten hier in de fabriek al helemaal pasklaar kunnen maken

De ondernemende broers hadden oog voor techniek en innovatie. Installatiebedrijf Korevaar had als eerste in Nederland een elektrisch aangedreven machine in huis voor de fabricage van plastic dakgoten. Broer Henk gaf destijds een demonstratie aan de krant: ,,Plastic is stukken sterker dan zink en heeft als voordeel dat wij de goten hier in de fabriek al helemaal pasklaar kunnen maken.” Korevaar senior ging in 1965 met pensioen, maar bleek niets liever te doen dan zijn zoons bijstaan met allerhande klusjes in het bedrijf. Tot op zeer hoge leeftijd was hij dagelijks te vinden in de werkplaats.

De werkzaamheden namen in omvang toe. Een logisch gevolg van de kunde en servicegerichtheid van het installatiebedrijf. Daarnaast speelde ook de veranderende maatschappij een belangrijke rol. Na kolen en olie als energiebron voor verwarming werd het gebruik van gas algemeen. Eerst gingen veel gezinnen over op het stoken van een gashaard, later werd de centrale verwarming gemeengoed. De familie Korevaar haakte daarop in en ging over tot het leveren en monteren van gaskachels, witgoed, geisers en cv-installaties. Ook op andere vlakken deed het bedrijf goede zaken. Het voorzag in die tijd meer dan 500 houten noodgebouwen (van 1- en 2-klassige scholen), veel grote scholen, uitbreiding kantoorgebouwen, sportlokalen en ziekenhuizen in bijna heel Nederland van riolering en sanitair.

DRIE BROERS Begin jaren ’80 gaat ook de derde generatie Korevaar in het bedrijf aan de slag. De drie broers hebben dan elk een zoon in het bedrijf. Ze timmeren flink aan de weg en moderniseren in 1993 de showroom, de kantoren en de werkplaats. De twee puntdaken worden weggewerkt achter een strakke witte voorgevel. In 1996 viert het bedrijf haar 75-jarig jubileum. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een allround installatiebedrijf met een goede naam en bijbehorende erkenning in de branche.

Korevaar is nu één van de grootste technische installatiebedrijven in de Alblasserwaard. Particulieren kennen het bedrijf als veelzijdig installateur van verwarming, ventilatie en loodgieterswerk. Daarnaast breidt het bedrijf zich steeds meer uit op de zakelijke markt met gecertificeerd installatiewerk.

TOEKOMST Ze pakken kleine en grotere projecten met beide handen aan. En ook nu gaat het familiebedrijf met zijn tijd mee. Korevaar profileert zich als dé specialist in het toepassen van duurzame oplossingen. Daarnaast loopt het bedrijf voorop in het zorgen voor veilige installaties in bijvoorbeeld zorgcentra met hun specialisme in het reinigen van waterleidingen, keerkleppencontroles en andere legionella beheersmaatregelen. Een prima basis voor een zonnige toekomst voor dit Sliedrechtse bedrijf!

Info: www.korevaar.nl.

Afbeelding
advertentie
advertentie