Afbeelding
Pixabay

Grote zorgen om financiële toekomst

14 juli 2021 om 07:43 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders maken zich zorgen om de financiële toekomst van Hardinxveld. Donderdag zijn de jaarrekening van 2020 en het meerjarenperspectief tot 2025 vastgesteld. Waar voor vorig jaar en dit jaar onder de streep nog een plus staat, zal in de jaren daarop rode cijfers genoteerd worden die in het ergste geval kunnen oplopen tot bijna 2 miljoen euro in de min.

door Ward den Besten

Wel is de verwachting dat het Rijk de komende jaren met geld over de brug zal komen waardoor meer financiële ruimte ontstaat. Maar dat de broekriem aangehaald moet worden, is haast wel zeker. ,,Een beleidsarme perspectiefnota’’, was dan ook de conclusie van raadslid Benhard van Houwelingen van de TAB.

HEFTIG JAAR Wethouder Theo Boerman (SGP) zei dat de gemeente ,,een heftig jaar’’ achter de rug heeft. Hij doelde op het capaciteitstekort binnen het ambtelijk apparaat, waardoor sommige projecten noodgedwongen stil kwamen te liggen. Dat probleem is een jaar geleden vastgesteld. Sindsdien is binnen het gemeentehuis gewerkt aan uitbreiding van het personeelsbestand en zijn voor diverse sleutelposities ervaren krachten aangetrokken. Maar de gemeente zit nog midden in het verandertraject dat toen is ingeslagen.

Wat betreft de financiële toekomst is Boerman ondanks alles toch hoopvol. ,,We hebben er nog steeds vertrouwen in dat alles op zijn pootjes terechtkomt’’, zei hij. Maar: ,,we zijn er nog niet’’. De wethouder wil hoe dan ook voorkomen dat in de toekomst bezuinigd moet worden. ,,Ik heb bezuinigingsoperaties mogen leiden. Dat zijn geen gemakkelijke projecten.’’

Er zal structureel geld nodig zijn vanuit Den Haag

,,We moeten scherp aan de wind blijven zeilen’’, zei SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk over het uitgavenbeleid. ,,Er zal structureel geld nodig zijn vanuit Den Haag.’’ Wim de Ruiter van het CDA waarschuwde zelfs dat de zelfstandigheid van Hardinxveld op het spel staat als het niet lukt de ambtelijke organisatie op niveau te krijgen. Maar in dat ,,onderbuikgevoel’’ wilde Meerkerk niet meegaan. Toch kreeg het CDA vanuit de ChristenUnie, TAB en Fractie PHILIPPO bijval. ,,Ik deel de zorg van De Ruiter’’, zei CU-fractievoorzitter Cor van Vliet. ,,Dat urgentiebesef moeten we niet wegduwen.’’

Dat de financiële ruimte en ambtelijke capaciteit beperkt zijn, bleek wel uit beantwoording van vragen die de TAB onlangs heeft gesteld. Die vroeg de gemeente of er niet meer bankjes langs bijvoorbeeld de rivier geplaatst kunnen worden. Het antwoord van het college was duidelijk: daar zijn nu geen middelen voor. Bij de behandeling van de perspectiefnota kwam de TAB daarop terug. Die diende een motie in om het college samen met andere instanties zoals het waterschap en Rijkswaterstaat het plaatsen van extra bankjes in ieder geval te onderzoeken.

Wethouder Boerman benadrukte dat de gemeente ,,met een zeer krappe bezetting’’ zit. Hij wilde daarom niet dat de ambtelijke organisatie hiermee belast wordt. Toch werd de motie met uitzondering van het CDA en de Fractie PHILIPPO door de gemeenteraad gesteund. De Ruiter vond de motie ,,te veel voor de bühne’’. De CDA’er begreep niet waarom de TAB haar toch indiende, terwijl de wethouder aangaf daar geen geld en tijd voor te hebben. Van Houwelingen van de TAB benadrukte dat het college niks wordt opgedragen, maar enkel wordt verzocht de mogelijkheden te onderzoeken.

advertentie
advertentie