Frits Spits interviewt meester Bohré voor VARA-radio.
Frits Spits interviewt meester Bohré voor VARA-radio. Historische vereniging Hardinxveld-Giessendam
Uit Het Kompas van juli 1981

Live uitgezonden op de radio

14 juli 2021 om 13:56 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van zo’n dertig, veertig of vijftig jaar geleden. Ook vertellen ze er interessante weetjes bij. De ene keer is het een advertentie, de andere keer een opvallend nieuwsbericht.

JULI 1981 In 1981 werd 700 jaar Dam gevierd. Meester Bohré, jarenlang hoofd van school IV, en lid van het organisatiecomité en zorgde via VARA-radio voor de nodige landelijke publiciteit. Op de foto is een nog jonge Frits Spits te zien. Hieronder het nieuwsartikel uit Het Kompas destijds. 

Het was ineens een drukte van jewelste in de Peulenstraat toen Vara’s lijn 3 stopte voor een interview met de heer Bohré. Iedere dinsdag zoals u weet zendt de Vara radio rechtstreeks haar programma vanuit de Vara lijn 3 bus. En deze keer vertrok men ’s ochtends vroeg in Dordrecht voor een tocht door de Alblasserwaard. En zo kwamen zij via Papendrecht en Sliedrecht richting ons dorp gereden. Het was inmiddels bij Frits Spits, discjockey van deze omroep, al bekend dat hij op de Dam in de Peulenstraat de heer Bohré zou aantreffen.
De reden voor dit radio gesprekje was het feit dat de heer Bohré graag via Hilversum 3 wilde vertellen over de grootse feestweek in augustus. Er zal dan namelijk een week lang ieder dag iets te doen zijn i.v.m. 700 jaar DAM feest. Voor de mensen van de Vara was dit dan ook zeker de moeite waard een stop te maken in ons dorp. Vele mensen die naar de radio zaten te luisteren kwamen dan ook snel naar de Peulenstraat om eens te kijken hoe zo’n live radio opname gemaakt wordt. Discjockey Frits Spits sprong bij aankomst direct uit de bus en stapte gewapend met koptelefoon, antenne en microfoon op de heer Bohré af. ,,Goedemorgen”, meneer Bohré. Ging hij verder, ,,u heeft iets te vertellen over een komend feest in deze gemeente.” ,,Ja zeker”, antwoordde hij, ,,op de Dam waar wij nu staan werd 700 jaar geleden de gemeente Hardinxveld en Giessendam met elkaar verbonden. Het was namelijk zo dat de Giessen als grens gold voor deze twee gemeenten. Door de jaren heen raakten deze twee gemeenten meer en meer met elkaar verbonden en zo ontstond langzaam één gemeente. En dat is wat wij met de hele bevolking willen gaan vieren in augustus.”

Dat vonden de mensen van de VARA ook een goede reden en wensten de heer Bohé veel succes met zijn plannen. Er werd toe weer even heel druk heen en weer gelopen, voordat iedereen het wist vertrok de Vara bus weer richting Gorinchem.
Het mag best gezegd worden dat dit gesprekje van de heer Bohré op Neerlands radio zeker zal bijdragen aan het slagen van de feestweek in augustus.

Wij van Het Kompas zullen u zeker op de hoogte houden en vroegtijdig er voor zorgen dat u weet wat er precies allemaal tussen 17 en 23 augustus in ons dorp zal gebeuren.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie