Afbeelding
Fleur van Benten

Het begon met een ‘Barbiebal’: Werkendamse Raïsa naar Olympische Spelen Tokio

16 juli 2021 om 07:31 Volleybal

WERKENDAM Aan de ‘Copakadijk’ in Werkendam was afgelopen maandag een feest om Raïsa Schoon uit te zwaaien. De negentienjarige Werkendamse vertrekt aankomende zaterdag naar Tokio om voor Nederland te beachvolleyballen met haar teamgenoot Katja Stam. 

door Fleur van Benten

Met een gefocuste blik in haar ogen, zand aan haar voeten en een volleybal in haar hand was Raïsa vorige week nog op tv te zien toen ze zich kwalificeerde voor de Olympische spelen. Nu zit ze op haar thuisbasis, Copakadijk in Werkendam, alsof er niets aan de hand is. Vrienden, familie, mede-volleybalsters en andere genodigden hebben zich verzameld om hun Raïsa nog een laatste keer uit te zwaaien. Wel met zoveel mogelijk afstand, om te voorkomen dat het coronavirus alsnog roet in het eten gooit.

BARBIEBAL Volleybal is er bij Raïsa met de paplepel ingegoten. Dat is ook te zien op de fotopresentatie van haar moeder Deborah Schoon-Kadijk, die zelf Nederland ook twee keer heeft vertegenwoordigd op de Spelen en meerdere teams heeft getraind. Op bijna elke foto is Raïsa te zien met een bal. ,,Ze begon met een Barbiebal, maar al snel wilde ze het grotere werk”, aldus Schoon-Kadijk. 

Raïsa was negen jaar toen ze voor het eerst Nederlands kampioen werd en sindsdien is ze alleen maar blijven scoren. Toch heeft Raïsa zich nooit gedwongen gevoeld om in haar moeders voetsporen te treden: ,,De prestatie is nooit het belangrijkste geweest, het gaat om de weg ernaartoe. Dat is iets wat mijn moeder ook heel belangrijk vindt, dat ik er plezier in heb.”

STEMMETJE IN HET ACHTERHOOFD Schoon-Kadijk gaat echter niet mee naar Tokio. ,,Ik heb voor werk al zoveel gereisd, dus ik heb er nu bewust voor gekozen thuis te blijven”, vertelt ze. Toch stuurt ze Raïsa niet helemaal onvoorbereid op pad: ,,Als ik vroeger een tijdje weg moest voor wedstrijden schreef ik voor elke dag een kaartje voor Raïsa. Nu geef ik ook een aantal kaartjes met haar mee, zodat ze die in Tokio kan lezen.” Toch zijn die kaartjes volgens Raïsa niet nodig om haar moeders mening te horen, zij kan namelijk precies inschatten wat ze zou zeggen na een wedstrijd. ,,Ik heb altijd haar stem in mijn achterhoofd om me aanwijzingen te geven”, meldt ze lachend.

Het besef is er nog niet helemaal, geeft Raïsa aan. Een jaar geleden had ze namelijk helemaal niet gedacht dat ze nu naar de Olympische Spelen zou mogen. ,,Het was niet alsof we het alleen deden om de Spelen te bereiken. Maar toen het steeds dichterbij kwam, was het wel een mooi vooruitzicht als het zou lukken.” 

Nu zijn de dames er helemaal klaar voor om het op te nemen tegen verschillende teams uit de wereldtop. De eerste wedstrijd is op 24 juli.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie