Boeren met lef: Mattias Verhoef, Kees Baan en Peter Heikoop- "Als we kunnen aantonen dat biodiversiteit en landbouw te combineren zijn, dan hebben we de toekomst. (…) Als je de productie van gewassen en zuivel in evenwicht kan brengen met een goed bodemleven en de natuur, dan ben je waardevol en volhoudbaar bezig. Je moet bij dit soort dingen misschien wel honderd jaar vooruit kijken."
Boeren met lef: Mattias Verhoef, Kees Baan en Peter Heikoop- "Als we kunnen aantonen dat biodiversiteit en landbouw te combineren zijn, dan hebben we de toekomst. (…) Als je de productie van gewassen en zuivel in evenwicht kan brengen met een goed bodemleven en de natuur, dan ben je waardevol en volhoudbaar bezig. Je moet bij dit soort dingen misschien wel honderd jaar vooruit kijken." Peter Paul Klapwijk

Verkenning in de regio om bodemdaling tegen te gaan

30 juli 2021 om 07:32 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM De pilot Drukdrainage verkent een oplossing voor het probleem van bodemdaling. Blauwzaam, een stichting die initiatieven voor het verduurzamen van de regio oppakt, begeleidt de pilot.

In de veenweidegebieden in deze regio daalt de bodem. Door de kunstmatig lage waterstand komt veel CO2 vrij. Met de pilot Drukdrainage kan worden aangetoond dat bij een wat hoger maar constant grondwaterpeil door een drukdrainagesysteem, het land in het voorjaar wat droger is. Daardoor warmt het eerder op, komt het bodemleven eerder op gang en gaat ook het gras eerder groeien. En ook dat biodiversiteit en rendabele landbouw te combineren zijn.

Info: www.blauwzaam.nl.

advertentie
advertentie