De zwemlessen gaan wel ten koste van de reguliere zwemactiviteiten op zondag in De Duikelaar.
De zwemlessen gaan wel ten koste van de reguliere zwemactiviteiten op zondag in De Duikelaar. Richard van Hoek Fotografie

Zwemles op zondag

4 augustus 2021 om 07:42 Recreatie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De gemeente heeft maatregelen getroffen om de achterstanden bij het leszwemmen in te halen. Door de coronamaatregelen is de wachtlijst voor het zwemonderwijs opgelopen van tussen de 8 en 10 maanden naar zo’n 18 maanden. Een van de stappen die de gemeente daarom neemt, is het geven van zwemlessen op de zondagochtend. Coalitiepartij SGP had onlangs juist aangegeven daarop tegen te zijn vanwege de zondagsrust.

door Ward den Besten

Met het aanbieden van zwemles op zondag (8.30 tot 11.30 uur) zouden volgens de gemeente ongeveer 60 kinderen van de wachtlijst eerder aan de beurt kunnen komen, afhankelijk van de belangstelling. De lessen gaan wel ten koste van de reguliere zwemactiviteiten op zondag in De Duikelaar.

Overigens had het college van burgemeester en wethouders eerder dit jaar het zwembad al de ruimte geboden om op zondag les te geven. Op die manier kon een deel van de leszwemmers twee dagen achter elkaar oefenen. Daar was volgens de gemeente behoefte aan, omdat door de langdurige sluiting van het zwembad de zwemvaardigheid bij de deelnemers achteruit was gegaan. Nu heeft het college besloten, ondanks een tegenstem van SGP-wethouder Theo Boerman, dat het leszwemmen tot en met juli volgend jaar op zondag wordt toegestaan.

EERDER STARTEN Een andere maatregel is het eerder starten met zwemlessen op drie doordeweekse dagen. Die beginnen nu op de maandag, dinsdag en donderdag om 15.45 uur, maar kunnen worden vervroegd naar 15.00 uur. Dat komt doordat de meeste basisscholen vanwege corona een zogenoemd continurooster hanteren, waarbij kinderen in de middagpauze niet meer naar huis gaan en daardoor eerder vrij zijn. Het eerder starten van de zwemlessen biedt plaats voor circa 50 kinderen van de wachtlijst.

Daarnaast wil de gemeente op de maandag en vrijdag aan vier groepen tegelijk lesgeven in één lesuur. Dat zijn er normaal drie. Al laat het college weten dat meer groepen op hetzelfde tijdstip voor de kwaliteit van het lesgeven niet optimaal is. Deze maatregel moet ongeveer 60 kinderen van de wachtlijst halen.
De gemeente ziet ook een mogelijkheid om de groepen efficiënter in te delen als gevolg van doorstroming van de huidige leszwemmers. Groepen kunnen worden samengevoegd, waardoor acht nieuwe groepen kunnen starten. Dat betekent dat nog eens 80 kinderen van de wachtlijst gehaald kunnen worden. De gemeente belooft dat de maximale groepsgrootte niet wordt aangepast.

De maatregelen gaan na de zomervakantie in. Voor het aanbieden van zwemles tijdens de vakantie was volgens de gemeente onvoldoende interesse.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie