Het museum is sinds 1989 in een enorme boerderij aan de Binnendams in Hardinxveld-Giessendam gevestigd.
Het museum is sinds 1989 in een enorme boerderij aan de Binnendams in Hardinxveld-Giessendam gevestigd. Esther Coumans

Jaarlijks bezoeken 15.000 mensen De Koperen Knop

15 augustus 2021 om 11:58 Recreatie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De afgelopen anderhalf jaar was een bijzondere tijd. Nu alles weer open is en veel mensen ook weer hun vakantie in Nederland zullen doorbrengen, zetten we de lokale musea op een rijtje. Deze week het museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam.

door Esther Coumans

Woordvoerder van museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam, Dick de Jong vertelt: ,,Het museum draait echt om de vrijwilligers.” De boerderij aan de Binnendams is sinds 1973 geen boerderij meer en in 1989 vestigt het cultureel historisch museum zich. ,,We zijn toch wel het cultureel historisch centrum in de Alblasserwaard.”

Vandaag de dag zijn er ruim 120 vrijwilligers aan het ‘werk’ in het museum. ,,En het gaat super goed”, laat De Jong weten. ,,Het is echt een geoliede machine, iedereen werkt heel prettig samen, maar we kunnen nog steeds nieuwe vrijwilligers gebruiken. Vooral op de positie van suppoost, medewerker van de theetuin en in het onderhoud zijn mensen welkom om zich aan te melden.”

Dick de Jong is vanaf het prille begin, eind jaren tachtig van de vorige eeuw, bij de totstandkoming van het museum betrokken geweest. Hij heeft zelfs met zijn gezin een tijdje in het voorhuis gewoond. Voor het dagelijkse toezicht en om te fungeren als de spin in het web. Hij kent het museum op zijn duimpje en weet er enorm veel over te vertellen. ,,Het is een enorm mooi pand, maar het is helemaal gerestaureerd.” Na een flinke verbouwing opent toenmalige demissionair minister en oud-Giessendammer Elco Brinkman op 20 september 1989 officieel het museum.

EXPOSITIES ,,We zijn begonnen met exposities en dat doen we nog steeds”, zegt De Jong. De eerste expositie is een overzichtstentoonstelling van het werk van de Giessendamse beeldend kunstenaar Aart van Bennekum. De woordvoerder vertelt dat bij de exposities een eigen affiche wordt gemaakt. Op het prikbord in de koffiekamer prijken diverse affiches. Een van de succesvolste exposities is de expo Onder Nul geweest, van een paar jaar geleden. Het museum stond toen in het teken van schaatsen. In de regio leeft schaatsen enorm en dat was na een oproep van het museum zeker te merken. Ze riepen op om oude schaatsen in te leveren voor de tentoonstelling. Dat hebben ze geweten. Dozen vol met oude schaatsen. ,,Maar ook dozen vol met nieuwe schaatsen. Op sommige paren zaten gewoon nog de prijskaartjes. We hebben ruim duizend schaatsen binnen gekregen”, vertelt De Jong verbaasd. 

Samenwerken en netwerken is ook in de museumwereld heel belangrijk

De Jong gaat verder over het depot van het museum. ,,Dat is echt heel groot. Dat is natuurlijk ook de primaire taak van een museum; het verzamelen van spullen. En niet alles is gelijk bruikbaar is, is niet erg, daar gebruiken we het depot voor. Deze staat vol met echt van alles uit de Alblasserwaard.” Museum De Koperen Knop staat goed aangeschreven bij andere musea in het land. ,,Ja overal kennen ze ons wel. Dat is een groot voordeel, want als we iets in bruikleen willen hebben, dan lukt dat eigenlijk ook altijd wel. Het contact dat we hebben met andere musea is heel belangrijk. Samenwerken en netwerken is ook in de museumwereld heel belangrijk.” 

Op jaarbasis bezoeken zo’n 12,5 tot 17 duizend mensen het museum in Hardinxveld-Giessendam. ,,Daar zijn we best wel trots op”, glundert De Jong. ,,De reacties die we van bezoekers krijgen zijn ook veelal positief. En we staan ook vaak in de top 10 van leuke uitjes in de regio.” Na de lange periode gesloten te zijn door de lockdown, staan de deuren van De Koperen Knop nu weer wagenwijd open. Tijdens de lockdown hebben de vrijwilligers zich niet hoeven te vervelen. Het hele voorhuis is gestript en heel grondig aangepakt. De verlichting is overal nagekeken en bijna overal vervangen voor led-verlichting. De tuin is ook helemaal opgeknapt. Verder is er salpeter in de muren gevonden en dat zijn ze aan het restaureren. ,,Dat gebeurt nu gewoon tijdens de opening”, laat de woordvoerder weten. ,,Waar ze bezig zijn met de muur, bouwen we een tentje eromheen, zodat bijna alles in de ruimte toch gewoon te zien is voor de bezoekers, alleen dat stukje muur niet.” 

Behalve de verschillende ruimtes beschikt het museum ook over een bovenzaal. Voor de corona werd deze zaal ook gebruikt voor bruiloften, vergaderingen en andere bijeenkomsten. In de bovenzaal kunnen bezoekers ook Trijntje bewonderen. Bij de opgravingen van de Betuweroute in 1996 zijn menselijke begravingen gevonden in de polder van Giessenburg. Een van de begraven vrouwen werd vrijwel intact teruggevonden in het graf waar ze ruim 5500 jaar geleden was neergelegd. Ze kreeg de naam Trijntje. 

Verder is nu de nieuwe expositie een aanrader voor deze zomervakantie. De zomerexpositie gaat over technisch speelgoed. Niet alleen jongens, maar ook meisjes vinden technisch speelgoed een uitdaging, evenals hun (groot)ouders. Ook zijn er tijdens de vakantie veel aanvullende activiteiten te doen. Zo is er een knutselhoek waar kinderen zelf aan de slag kunnen. Het detectivespel staat in het teken van technisch speelgoed, waarbij zoekgeraakte expositiematerialen moeten worden opgespoord. Ook zijn er speurtochten. Iedereen die een speurtocht inlevert, dingt mee naar een prijs, net als de deelnemers aan het detectivespel. Ook zijn er enkele demonstratiedagen. 

Het museum aan de Binnendams 6 in Hardinxveld-Giessendam is open van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus is het ook op maandag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. De theetuin is woensdag tot en met zaterdag open van 13.00 tot 16.30 uur. Info: koperenknop@koperenknop.nl, 0184-611366.

Een van de vertrekken in het cultureel historisch museum.
advertentie
advertentie