Afbeelding
Slot Loevestein

Gelredag op Slot Loevestein

17 augustus 2021 om 13:49 Activiteiten

REGIO - In samenwerking met Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland, staat Slot Loevestein gedurende de laatste Gelredag van deze zomer, op zaterdag 28 augustus, in het middelpunt. Op deze zaterdag zal René Arendsen van Omroep Gelderland live verslag doen van de activiteiten in het museum. De activiteiten vinden plaats tussen 10:00 en 15:00 uur. Voor bezoekers van de Gelredag is toegang tot het museum op deze dag gratis. Reserveren is verplicht, want er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Met de persoonlijke sleutel kunnen bezoekers zelfstandig het kasteel verkennen, presentaties starten en verhalen ontsluiten. Professionele gidsen zijn in het kasteel aanwezig om vragen te beantwoorden; uiteraard op veilige afstand. Waar mogelijk vertellen ze mooie verhalen. Loevestein is ook een archeologische site. Met de persoonlijke sleutel bezoeken mensen ook de expositie ‘Opgegraven’. Hier zijn sporen te vinden van de vroegere bewoners. Zij vertellen verhalen over het leven in de voorbije eeuwen. Meer informatie is te vinden op de website van Slot Loevestein.


Bezoek nu bij Slot Loevestein ook de expositie over Hugo de Groot. Kruip niet alleen in de boekenkist, maar ook in het hoofd van Hugo de Groot. In voormalige staatsgevangenis Loevestein is te ontdekken hoe de ontsnapping op oneindig veel manieren verbeeld is in film, fotografie en beeldende kunst. Ook kunnen bezoekers zelf een kijkje nemen in een boekenkist. En als muren konden praten? Wat zouden ze dan vertellen over Hugo de Groot en zijn levensloop. Dat ontdekken bezoekers in de voormalige cel, dé kamer waar Hugo de Groot gevangen zat.

Als klapstuk kunnen bezoekers letterlijk wandelen door een universum van gedachten en wordt de koppeling naar de actualiteit gemaakt. Bekijk hoe experts als astronaut André Kuipers, theoloog des vaderlands Almatine Leene en Tessa Beeloo, coördinator humanitair oorlogsrecht Rode Kruis actuele kwesties vanuit Hugo’s gedachtegoed belichten, zoals: Van wie is mars? Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Hier is te ontdekken wat discoballen en het gedachtegoed van Hugo met elkaar te maken hebben. Op elk heel uur, ten slotte, wordt het verhaal van de ontsnapping van Hugo verteld. 


In de zomervakantie houdt Omroep Gelderland samen met Erfgoed Gelderland en de musea op zaterdagen in juli en augustus een Gelredag. Dit is een dag vol activiteiten in een Gelders museum. Slot Loevestein is de laatste in de reeks. In totaal vonden er in juli en augustus zeven Gelredagen plaats op zeven verschillende erfgoedlocaties verspreid over de provincie Gelderland. Samen vertellen deze musea een deel van het Verhaal van Gelderland van prehistorie tot nu. De Gelredagen worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland.

advertentie
advertentie