Plataan Stationstraat
Plataan Stationstraat Richard van Hoek Fotografie

‘Geen aanleiding om kap bomen bij raad neer te leggen’

8 september 2021 om 12:58 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM De kwaliteit van de procedure rond de voorgenomen kap van de waardevolle boom op de oude Giessenschoollocatie aan de Stationsstraat is door de gemeente voldoende gewaarborgd. Daarom is er geen aanleiding om de bevoegdheid tot het verlenen van een kapvergunning bij de gemeenteraad neer te leggen. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de ChristenUnie.

door Ward den Besten

De coalitiepartij liet aan het college weten het behouden van monumentale en waardevolle bomen ,,van het grootste belang’’ te vinden. Ze vroeg of het college bereid is om het verlenen van kapvergunningen voortaan bij de gemeenteraad neer te leggen. Want nu is het college daar zelf verantwoordelijk voor. De directe aanleiding voor het verzoek is de voorgenomen kap van de plataan aan de Stationsstraat, die de ChristenUnie graag wil behouden.

MAATSCHAPPELIJK BELANG De boom moet weg omdat op het braakliggende terrein een woonhuis voor dementerende ouderen en 15 appartementen komen. Het college acht ,,het maatschappelijk belang van de voorliggende ontwikkeling groter dan het duurzaam behoud van de waardevolle boom”, zo staat in het voorontwerp van het bestemmingsplan. Eromheen bouwen lukt niet en het verplaatsen van de plataan is volgens de gemeente geen optie. De kosten daarvan zijn namelijk ,,onverantwoord hoog’’.

,,Het college ziet in het voorliggende dossier geen aanleiding om de bevoegdheid tot het verlenen van een kapvergunning op het niveau van de gemeenteraad te leggen’’, zo luidt het antwoord van de gemeente. De huidige kapprocedure ,,is met voldoende waarborgen omkleed’’. Daarnaast kunnen tegen de door het college genomen kapbesluiten bezwaar worden aangetekend. Op die manier kunnen de besluiten ook juridisch getoetst worden, aldus het college.

De kap van bomen is al jaren een discussiepunt binnen de gemeenteraad. Ook het CDA heeft onlangs aangegeven de plataan aan de Stationsstraat graag te behouden. Het college laat aan de ChristenUnie weten dat als de gemeenteraad de bevoegdheid rond het verlenen van kapvergunningen alsnog naar zich toe wil trekken, daarvoor met een raadsbesluit het beleid en de regels aangepast moeten worden.

advertentie
advertentie