Het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt.
Het Sliedrechts Museum aan de Kerkbuurt. BDUmedia

Sliedrechts Museum wil zich meer op kaart zetten

19 september 2021 om 07:38 Maatschappelijk

SLIEDRECHT De afgelopen anderhalf jaar was een bijzondere tijd. Nu alles weer open is en veel mensen ook weer hun vakantie in Nederland zullen doorbrengen, zetten we de lokale musea op een rijtje. Deze week het Sliedrechts Museum.

Het Sliedrechts Museum opende afgelopen zomer iets later dan dat alle andere musea open gingen. Inmiddels is het museum dus alweer even open, maar ‘de loop’ zit er nog niet echt in, vindt Bert Gort van het Sliedrechts Museum. ,,Je merkt dat het over het algemeen weer even op gang moet komen, maar vorig weekend waren er opeens weer twaalf mensen binnen en dat is voor ons museum veel. Mensen moeten de weg weer even vinden denk ik.”

Toen het museum sloot in december liep net de populaire tentoonstelling Naar De Dokter. Gort vertelt: ,,De tentoonstelling werd nog geopend met veel publiek en liep heel erg goed. Inmiddels hebben we de expositie afgesloten. Er zijn een aantal leuke, korte films gemaakt over deze expositie, die dienen als promotie en op deze manier wordt er iets bewaard van de tentoonstelling.” 

We willen de Bonkelaar als beleving terugbrengen

Op het moment wordt hard gewerkt aan een expositie over De Bonkelaar, die eind oktober wordt geopend. ,,De expositie is naar aanleiding van het boek dat eerder dit jaar is verschenen. Met veel foto’s en ander materiaal willen we een ‘Bonkelaar-experience’ brengen in het museum. We willen de Bonkelaar als beleving terugbrengen. Het gebouw was speciaal in zijn soort en als theater werd het in de beginjaren door veel omroepen gebruikt. Ook veel artiesten kwamen er graag zoals Mike Burstyn, Elvis Costello, de Golden Earring en Herman van Veen. Het was een dorpsgebouw van grote allure en iedereen van SGP tot aan Elektra maakte er gebruik van. Het is ontzettend jammer dat de Bonkelaar ter ziele ging en een aantal jaar geleden werd afgebroken. Het was écht het hart van het dorp.”

SLIEDRECHTSE KUNSTENAARS Gort meldt dat het museum ook al bezig is met de planning voor volgend jaar. ,,We zijn van plan om een expositie met schilderijen en andere kunst op te zetten geïnspireerd op de Biesbosch. Het is de bedoeling dat die tentoonstelling in april 2022 in het museum te zien is. Ook willen we graag nog eens een expositie optuigen met behulp van Sliedrechtse kunstenaars. Sliedrecht heeft veel kunstenaars, zowel mensen die hier nog wonen of die hier geboren zijn en inmiddels elders wonen. Er is ontzettend veel werk bekend van Sliedrechtse kunstenaars en het zou mooi zijn om het werk van al die kunstenaars hier nog eens te verzamelen in het Sliedrechts Museum.”

PROMOTIE De voorbereidingen voor de Bonkelaarexpositie zijn nu dus in volle gang. In het Sliedrechts Museum is als vaste expositie nog steeds de tijdlijn 1000 jaar Sliedrecht te zien. ,,Ook hebben we een kleine expositie met gezichten van de Kerkbuurt. Het zijn allemaal foto’s van mensen die rond de Tweede Wereldoorlog op de Kerkbuurt op de foto gingen. Het is een mooi document van die tijd. Bijzonder en leuk om te zien hoe de mensen er toen uitzagen. Op de foto gaan was toen ook nog niet gewoon, het zijn allemaal foto’s die door een fotograaf werden gemaakt. We werken heel hard aan de promotie van het museum en maken het museum meer zichtbaar door bijvoorbeeld een monitor op het raam op de Kerkbuurt. Daar kunnen ook weer de films van de vorige expositie en meer informatie over het Sliedrechts Museum worden getoond. Ondertussen bestaat het Sliedrechts Museum op 6 november ook nog eens zestig jaar. Het is een jubileum dat we nu niet uitgebreid kunnen vieren, maar dat komt vast nog.”

Meer informatie over het Sliedrechts Museum is te vinden op www.sliedrechtsmuseum.nl.

Filmopnames van de expositie 'Naar De Dokter'.
Een aantal jaar geleden is er nieuwbouw gerealiseerd bij het museum.
advertentie
advertentie