Afbeelding
Archief BDUmedia

‘Toch veel initiatieven ontplooid ondanks corona’

22 september 2021 om 07:39 Activiteiten

HARDINXVELD-GIESSENDAM Ondanks corona zijn vorig jaar veel activiteiten doorgegaan die vallen onder de Maatschappelijke Agenda (MAG), het Hardinxveldse subsidiebeleid. Tot die conclusie komen het college van burgemeester en wethouders en Gerard Nieuwe Weme, projectleider van de MAG.

door Ward den Besten

Nieuwe Weme laat weten dat tot halverwege maart vorig jaar de MAG normaal is uitgevoerd. Daarna zijn veel fysieke ontmoetingen overgegaan in digitale bijeenkomsten. In de zomer is vervolgens weer een voorzichtige start gemaakt met fysieke activiteiten, tot de tweede lockdown in de herfst.

Vorig jaar zijn in totaal 58 subsidieaanvragen ingediend voor verschillende activiteiten. Dat zijn er twintig minder dan in 2019. In 2018 ging het om 61 aanvragen. Uiteindelijk zijn vier aanvragen vorig jaar afgewezen, zo laat Nieuwe Weme weten.

Wethouder Jan Nederveen is tevreden over wat er in het coronajaar aan activiteiten heeft plaatsgevonden. ,,Volgens mij is in 2020 veel meer gebeurd dan we hadden kunnen denken met corona. We hopen op deze lijn, maar dan zonder corona, verder te kunnen gaan’’, aldus de wethouder.

Een van de nieuwe activiteiten die vorig jaar zijn ontstaan, is de coronahulplijn voor kwetsbare inwoners. Die is opgezet door onder meer Servanda, het Rode Kruis, Buurt Bestuurt en de GGD. Zo is er een boodschappendienst opgezet, zijn belmaatjes aan elkaar gekoppeld en zijn er kaarten en bloemen verstuurd. ,,Vanuit alle hoeken wordt naar elkaar omgekeken’’, zegt Nieuwe Weme daarover.

Verder heeft Servanda online-ontmoetingen verzorgd voor mantelzorgers en zijn er in het kader van het Sportakkoord meerdere initiatieven geweest om kinderen aan het bewegen te krijgen.

Wel zijn de meeste evenementen, zoals die waren gepland rond Koningsdag en 75 jaar bevrijding, afgelast. En ook de Sinterklaasintocht kon niet op normale wijze plaatsvinden. Voor dit jaar ziet Nieuwe Weme dat de fysieke activiteiten sinds mei weer zijn opgestart.

In totaal is vorig jaar een subsidiebedrag van bijna 1,17 miljoen euro uitgegeven. Dat betekent dat de MAG een bedrag van ruim 160.000 euro heeft overgehouden in 2020. Dat geld wordt teruggestort naar de gemeente.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie