De bewoners van Tweede Thuis in Altena hebben allemaal een complexe zorgvraag.
De bewoners van Tweede Thuis in Altena hebben allemaal een complexe zorgvraag. tweedethuisinaltena.nl
advertorial

Tweede Thuis in Altena zoekt duizendpoot

23 september 2021 om 19:12 Zorg

WERKENDAM Je kunt de werkzaamheden van deze zorgmedewerker vergelijken met het managen van een groot gezin”, steekt Anja Sluijs, clustermanager bij Syndion van wal. ,,Je hebt in deze functie vooral een coördinerende en organisatorische rol. Je bent de spin-in-het-web en het aanspreekpunt voor ouders én collega’s bij alle niet-cliëntgebonden zaken. Je zorgt door je inzet en inbreng voor een huiselijke sfeer.”

Tweede Thuis in Altena is ontstaan in 2010. Een groep ouders ging destijds hard aan de slag om hun droom werkelijkheid te laten worden; Een veilige en stabiele plek voor hun kinderen. In 2017 werd deze droom werkelijkheid. Sindsdien wonen de volwassen kinderen van deze ouders aan de Reegreppel in Werkendam. De bewoners hebben allemaal een complexe zorgvraag. Ze worden verzorgd en ondersteund door medewerkers van Syndion, een instelling voor zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking. 

HUISELIJKHEID Zorgmedewerker in de functie van huisouder. Zo omschrijven de ouders van het initiatief in Werkendam de functie het liefst. Ze willen hiermee benadrukken dat ze vooral op zoek zijn naar een zorgmedewerker die het verbindende element in het huis is. Iemand die in staat is de zo gewenste huiselijkheid te creëren. ,,We hebben iemand nodig die oprecht geïnteresseerd is in het leven van mensen met een beperking. Iemand die onze bewoners die persoonlijke aandacht geeft waar ze zo’n behoefte aan hebben. Maar je draagt ook zorg voor de logistieke en administratieve taken die bij het runnen van een groot gezin komen kijken.”

Een ontzettend afwisselende functie, stelt Sluijs. ,,Je bent echt een duizendpoot. Het ene moment ondersteun je cliënten bij de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) en het andere moment biedt je praktische ondersteuning bij het huishouden, de boodschappen, maaltijden of tijdens vervoer van de cliënten.” Daarnaast organiseer en begeleid je kleinschalige activiteiten in en rondom het huis. In alles werk je nauw samen en ontwikkel je het activiteitenjaarplan en de activiteiten in nauwe samenwerking met de collega’s van het team en de gedragsdeskundige. Hierbij houd je rekening met de beperkingen en de mogelijkheden van de cliënt als individu of van de groep.

TUINFEEST ,,De zorgmedewerker die we zoeken draait enerzijds zijn (of haar) hand niet om voor het organiseren van een barbecue of spetterend tuinfeest. Maar beheert anderzijds ook de voorraden en de budgetten van de woongroep.” En hoewel er niet de nadruk op ligt; verzorgende taken behoren ook tot de werkzaamheden van deze zorgmedewerker. Daarnaast is het voor de bewoners (en hun ouders) van Tweede Thuis in Altena belangrijk dat je denkt en leeft vanuit een christelijke levensovertuiging.

Het is volgens Sluijs niet per se nodig om een opleiding in de zorg te hebben afgerond. ,,Wij denken aan iemand met minimaal een afgeronde niveau 4 opleiding in de horeca, evenementenbranche, het welzijnswerk of de zorg. Ervaring met ADL werkzaamheden is een pré, maar zeker geen must. Dat zijn zaken die je binnen Syndion heel goed kunt leren door middel van opleidingen en trainingen. Wat wij veel belangrijker vinden, is dat de nieuwe zorgmedewerker oprechte belangstelling heeft in de zorg aan mensen met een beperking met al haar mogelijkheden en uitdagingen. Iemand die oog heeft voor de individuele bewoner. Een betrokken medewerker die van Tweede Thuis in Altena ook echt een thuis weet te maken.”

BERESTERK Sluijs benadrukt dat je voor deze functie stevig in je schoenen moet staan. Communicatief beresterk is dan ook één van de kwaliteiten waar Syndion naar op zoek is. Ook inlevingsvermogen is belangrijk in deze functie. ,,Je moet je kunnen verplaatsen in de bewoners, maar ook in hun ouders en in de collega’s waar je mee samenwerkt. Openstaan voor feedback van ouders en collega’s is hierbij erg belangrijk. Net als het kunnen switchen tussen verschillende taken waarbij je het overzicht houdt op het grote geheel.” 

Misschien is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat beseft Sluijs maar al te goed. ,,Maar als je past in het profiel dan garanderen we jou een unieke plek om te werken. Een prachtig project waar je echt iets moois van kan maken.”

Niet de juiste kwaliteiten voor deze bijzondere job, maar wel gegrepen door het verhaal achter Tweede Thuis in Altena? Voor deze woonvorm zoekt Syndion ook een begeleider voor 24 uur in de week. Als begeleider geef je vorm en inhoud aan het leven van de bewoners. Je biedt ze een vertrouwde en veilige thuisbasis. Je zoekt daarvoor de samenwerking met ouders en verwanten en persoonlijk begeleiders. Je interpreteert het gedrag van de cliënt en je weet dit op de juiste wijze te vertalen. Rust, regelmaat en voorspelbaarheid staan centraal.

Voor meer informatie over de locatie: www.tweedethuisinaltena.nl

Meer weten over de vacature van zorgmedewerker of begeleider? Lees de volledige vacature op www.werkenbijsyndion.nl/tweedethuis/

Syndion.nl

In Tweede Thuis in Altena wonen acht mensen met een beperking als gezin samen. Opgezet door ouders die op zoek waren naar een veilige en vertrouwde woonvorm voor hun kinderen. De locatie is op zoek naar een medewerker die het reilen en zeilen van dit bijzondere ‘gezin’ in goede banen leidt.

Tweede Thuis in Altena is veilige en vertrouwde woonvorm opgezet door ouders.
advertentie
advertentie