Rechts op de foto de winnares van de derde prijs, met twee van de juryleden.
Rechts op de foto de winnares van de derde prijs, met twee van de juryleden. Ewoud Klop

Prijsuitreiking textielexpositie

5 oktober 2021 om 16:07 Kunst

HARDINXVELD-GIESSENDAM Zaterdag 2 oktober vond de feestelijke prijsuitreiking plaats van de inzendingen voor de herfstexpositie in Museum De Koperen Knop. Een bijzondere textielexpositie, waar antieke objecten uit het museumdepot met speciaal voor de expositie ontworpen nieuwe textiele kunstobjecten zijn gecombineerd. Het resultaat, 50 moderne kunstwerkenbiedt een uniek overzicht van een hoogwaardige textielkunst. 

Op verzoek van het museum heeft een vakjury alle werken uitgebreid beoordeeld. Die jury bestond uit Carola Mokveld, (zelfstandig kunstenaar), Ine de Boer (organisator textielreizen) en Pauline Barendse (sieraden ontwerper). De keuze om te komen tot de winnaars bleek moeilijker dan gedacht. Uiteindelijk besloot de jury tot toekenning van de volgende prijzen: derde prijs: Janie Muilwijk, Sliedrecht (‘Stok en Smock’); tweede prijs: Karin Bruinsma, IJsselstein (‘Heimwee naar Suoga’) en eerste prijs: Annemiek te Pas, Ulft (‘Pronkrol’).

DE EXPOSITIE Basis voor de expositie vormde de eigen collectie pronkrollen van het museum. Die pronkrollen zijn onderdeel van de heel bijzondere en unieke depotcollectie textiel van De Koperen Knop. Er is een aantal kijkdagen georganiseerd, wat in de coronatijd vrij lastig te organiseren bleek. Toch kwam daar al veel publiek op af en een grote groep mensen ging aan de slag. Het resultaat is formidabel. Deelnemers uit heel Nederland stuurden werk in. De expositiecommissie van het museum heeft er een mooie expositie van gemaakt, met de inzet van de als gastconservator benaderde Astrid Streng.

PUBLIEKPRIJS Iedereen die de expositie (te zien van 25 september tot en met 13 november) bezoekt krijgt bij aankomst in het museum een stemformulier. Hierop kan een van de geëxposeerde werken worden genoteerd, die daarmee meedingt naar een publieksprijs. Stemmen kan tot en met woensdag 10 november en op de laatste dag van de expositie wordt de winnaar daarvan bekend gemaakt.

Info: www.koperenknop.nl, koperenknop@koperenknop.nl of 0184-611366. Het bezoekadres is Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Groepsbezoeken en het gebruik van het museum als vergaderlocatie of cursusruimte kan ook op andere tijden. De expositie leent zich uitstekend voor een bezoek met vrienden of andere groepen.  Het museum heeft een museumcafé, een permanent gedeelte, een grote museumtuin met diverse bijgebouwen.

advertentie
advertentie