Plataan Stationstraat
Plataan Stationstraat Richard van Hoek Fotografie

Motie voor behoud plataan Stationsstraat

26 oktober 2021 om 12:24 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM De plataan op de oude Giessenschoollocatie aan de Stationsstraat moet behouden blijven. Daarvoor maakt het CDA zich hard. In een motie die naar verwachting donderdag wordt behandeld door de gemeenteraad roept de partij het college op om met de initiatiefnemers van de nieuwbouw tot een creatieve invulling van de plannen te komen, zodat de monumentale boom niet gekapt hoeft te worden.

door Ward den Besten

De boom moet weg omdat op het braakliggende terrein een woonhuis voor dementerende ouderen en 15 appartementen komen. De plataan staat op de lijst van waardevolle bomen en mag daarom niet zomaar gekapt worden.

Ook het verplaatsen van de plataan is geen optie

Op verschillende manieren is gekeken of om de boom heen gebouwd kan worden. ,,Daarbij is geen van de varianten met behoud van de waardevolle boom als reële optie uit de studie gekomen’’, aldus het college van burgemeester en wethouders. Ook het verplaatsen van de plataan is geen optie. De kosten daarvan zijn namelijk ,,onverantwoord hoog’’.

Het college acht uiteindelijk ,,het maatschappelijk belang van de voorliggende ontwikkeling groter dan het duurzaam behoud van de waardevolle boom”, zo staat in het voorontwerp van het bestemmingsplan. Wel wordt beloofd dat andere bomen ter compensatie in de tuin van het woonhuis komen.

BEHOUD Toch denkt het CDA dat behoud van de boom wel degelijk mogelijk is. De partij stelt in de motie dat de geplande bebouwing van de kavel beperkt is. Daardoor zou ,,met slimme, creatieve ideeën’’ de boom niet gekapt hoeven te worden.

Ook wijst ze erop dat ,,het gemeentebestuur een voorbeeldfunctie heeft om invulling te geven aan uitgangspunten rond duurzaamheid en klimaatadaptatie’’. ‘Practice what you preach’, vindt dan ook het CDA, dat niet wil dat er ,,lichtvaardig’’ wordt beslist over deze ,,erkende boom met monumentale waarde binnen onze lokale gemeenschap’’.

Eerder heeft ook de ChristenUnie de voorgenomen kap van de plataan al aangekaart. De coalitiepartij liet aan het college weten het behouden van monumentale en waardevolle bomen ,,van het grootste belang’’ te vinden.

advertentie
advertentie