Afbeelding
pixabay.com/mastersenaiper

PvdA: meer sociale huur nodig

28 oktober 2021 om 09:12 Wonen

HARDINXVELD-GIESSENDAM In Hardinxveld moeten meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Sinds 2012 is de voorraad van sociale huurwoningen met 5 procent afgenomen terwijl het inwonertal in dezelfde periode met 756 is toegenomen, stelt de PvdA. Ze heeft daarom een motie opgesteld waarin de gemeente wordt opgeroepen samen met woningcorporatie Fien Wonen ,,de woningvoorraad betreffende sociale huurwoningen op peil te houden’’.

door Ward den Besten

De woningcorporatie heeft aan het college laten weten dat ze tot 2030 ,,160 extra sociale huurwoningen in Hardinxveld-Giessendam nodig heeft om haar volkshuisvestelijke taak te kunnen blijven vervullen’’, schrijft de PvdA. Die moeten er dan ook komen. De sociaaldemocraten vinden dat de nadruk bij nieuwbouw in Hardinxveld ,,te eenzijdig ligt op de koopsector en voornamelijk in het duurdere segment’’.

Ook wijst de partij erop dat in de Drechtsteden sinds 2016 een ‘pas-op-de-plaatsbeleid’ gehanteerd wordt ten aanzien van de bouw van sociale huurwoningen. Dat moet worden losgelaten, meent de PvdA, omdat ook in de sociale huursector behoefte is aan woningen.

,,De PvdA-fractie wil dat er in ons dorp op juiste schaal wordt gebouwd, passend naar de behoefte van de inwoners en daar hoort de bouw van sociale huurwoningen ook bij’’, zo schreef raadslid Gert Maas eerder deze maand in zijn column in het Kompas. Daarin verweet hij het college om van nieuwbouwlocatie ‘t Oog in het noordwesten van Hardinxveld ,,een bouwput te maken voor louter mensen van buiten de gemeentegrenzen en een dikkere portemonnee’’.

Donderdag wordt in de gemeenteraad het uitvoeringsprogramma voor volgend jaar van de Groeiagenda 2030 van de Drechtstreden besproken. Daarin staan op hoofdlijnen de regionale bouwopgaven beschreven. Tijdens het debat zal naar verwachting ook de motie van de PvdA worden besproken.

Volgens de gemeente Hardinxveld komt uit de laatste bouwanalyse naar voren ,,dat de regio te weinig en te langzaam bouwt, ook in verhouding tot vergelijkbare regio’s. Dit is zorgelijk, omdat woningbouw belangrijk is om onze sociaaleconomische positie te verbeteren. Er zijn genoeg plannen, maar de uitvoering loopt achter op de gezamenlijk gestelde ambities.’’

advertentie
advertentie