Afbeelding
HKC

HKC pakt overwinning in Hardinxveldse korfbalderby

1 november 2021 om 09:09 Korfbal

HARDINXVELD-GIESSENDAM In de laatste speelronde van de veldcompetitie voor de zaal en tevens de eerste returnwedstrijden van deze competitie stond de Hardinxveldse korfbalderby tussen HKC en Vriendenschaar op het programma. Begin september in de eerste competitieronde speelden beide teams ook al eerder tegen elkaar op de velden aan de Sluisweg.  De wedstrijd eindigde toen in een 11-17 overwinning voor het team uit Boven-Hardinxveld.  Ook voor deze wedstrijd was HKC vooraf als koploper in de poule de uitgesproken favoriet.

Onder herfstachtige weersomstandigheden floot het uitstekend leidende arbitrale duo Patrick de Haan en Melvin de Groot om 15:30 uur voor de eerste maal. Ondanks de regen en wind hadden veel bezoekers de weg naar de velden van HKC weten te vinden voor de onderlinge ontmoeting tussen Hardinxvelds korfbaltrots. Het duel tussen beide teams uit Hardinxveld betekende alweer de eerste returnwedstrijd van de veldcompetitie seizoen 2021-2022.

Op de helft van de competitie vindt Vriendenschaar zich terug aan de onderkant van de middenmoot van de overgangsklasse D met een gat van 4 punten richting de gevarenzone voor degradatie. Nog ongeslagen in deze competitie is HKC de trotse lijstaanvoerder in deze poule met ook een gat van 4 punten richting de concurrentie.

In de beginopstelling van Vriendenschaar bij de mannen een plaats Christiaan Brouwer, Peter Visser, Martijn Bakema en Rick Molenaar.
Bij de dames starten Krista van Hunnik, Quinty van Gemert, Lieke Brouwer en de jonge en talentvolle Ilvie Versteeg.
Trainer/coach Jorith Ekelmans kon deze middag geen beroep doen op de geblesseerde Arianne Ambachtsheer en de in verband met vakantie afwezigen Anne Timmer en Julian Voorwinden. Celine van Meeteren, normaliter ook basisspeelster in het keurkorps van Vriendenschaar, startte deze middag vanaf de bank.

Marrien Ekelmans, de jongere broer van zijn collega coach deze middag, en Peter Kamsteeg konden geen beroep doen op de zieke HKC aanvoerder Corné Troost en de in verband met persoonlijke omstandigheden lang afwezige Sven van Baggum. Mark Klop en Eliza Roest keerden na afwezigheid door blessures wel weer terug in de basisploeg. Danny den Dunnen en Sanne Langendoen complementeerden het heren viertal in de basisopstelling. Bij de dames een plek voor Annelies Kop, Nadhie den Dunnen, Veerle Havelaar en Fenna Zwang. Voor Lotte Scherstra een plek op de reservebank.

Het eerste wapenfeit van de middag is voor de thuisclub welke na een benutte vrije worp door Mark Klop op een 1-0 voorsprong weet te komen. Vriendenschaar egaliseert echter al snel in de persoon van Rick Molenaar en brengt de stand op 1-1.

IN EVENWICHT Na de kansloze nederlaag van een week eerder thuis in Hardinxveld tegen SDO/Fiable waarin slecht achtmaal de korf gevonden wist te worden is zaterdag al snel duidelijk dat Vriendenschaar deze middag uit een heel ander vaatje weet te tappen. HKC komt met de 2-1 na een raak afstandschot van Danny den Dunnen nog wel opnieuw op voorsprong. Krista van Hunnik brengt de stand hierna weer gelijk. Vriendenschaar maakt haar intenties deze middag kenbaar om hierna de eerste voorsprong in de wedstrijd te nemen door een doelpunt van Ilvie Versteeg. Om beurten scorend neemt Vriendenschaar op 4-4 zelfs een voorsprong van 2 doelpunten na opnieuw een score van de sterk spelende, nog A-juniore, Ilvie Versteeg en een doorloopval van Rick Molenaar. De dames Nadhie den Dunnen en Annelies Kop brengen de stand op 6-6 weer gelijk. Tot 8-8 scoren beide teams weer om en om en is het duel volledig in evenwicht. Aangespoord door coaches Peter Kamsteeg en Marrien Ekelmans schakelt HKC in deze fase van de wedstrijd een tandje bij en loopt het na een streak van 4 doelpunten op rij van Eliza Roest (2x), Nadhie den Dunnen en Sanne Langendoen uit naar een 12-8 voorsprong. Het laatste doelpunt van de eerste helft komt op naam van de eerste helft zeer efficiënte Rick Molenaar welke de ruststand op 12-9 bepaald.

Ook het eerste doelpunt van de 2e helft komt op naam van Mark Klop na een fraaie tip-in vanuit de rebound positie. Mark Klop en Eliza Roest, beiden weer terug op het veld na een absentie door blessures, laten deze middag zien belangrijk te zijn voor HKC. Lieke Brouwer zet na rust voor Vriendenschaar met de 13-10 de eerste score op het wedstrijdformulier. In deze 2e helft blijkt dat HKC de rust goed gebruikt heeft en weet in het 2e bedrijf een aanzienlijk hoger niveau te halen dan in deel 1 van de wedstrijd. Een dubbelscore brengt het verschil in de wedstrijd op 5 doelpunten en de stand op 15-10.

Via Marijn Bakema brengt Vriendenschaar de stand weer terug naar vier. Op 18-12 inmiddels een voorsprong van 6 doelpunten en lijkt het duel in het voordeel van HKC beslist. Vriendenschaar geeft meer dan uitstekend partij maar moet in het kwalitatief sterkere HKC ook deze middag haar meerdere erkennen.

Bij Vriendenschaar is de jonge Rowin Meerkerk inmiddels in het veld gekomen. Aan hem de ondankbare taak om zich tegen de beste man van het veld Danny den Dunnen te meten. Des te knapper zijn dappere inbreng, welke Rowin met een raak afstandschot op 20-14 weet te bekronen. Het laatste doelpunt deze wedstrijd komt op naam van Sanne Langedoen welke van afstand de 21-14 binnen schiet.

Na deze 21-14 is er voor beide ploegen nog tijd voldoende om de stand op het scorebord aan te passen maar zowel Vriendenschaar als HKC weten in de laatste minuten van de wedstrijd niet meer tot scoren te komen.

HERFSTKAMPIOEN Na de laatste veldwedstrijd van 2021 mag HKC zich kronen tot herfstkampioen. Na de zaalcompetitie nog 6 speelronden om het werkelijke kampioenschap en promotie naar de veldhoofdklasse te bewerkstelligen.
Vriendenschaar bevindt zich na 8 speelronden op 6e plaats, op evenveel punten als nummer 5 Excelsior, met vier punten voorsprong op Ondo en Oranje-Wit. Wanneer Vriendenschaar in de laatste 6 speelronden het niveau van deze wedstrijd weet te behalen is zorg voor deze onderste plaatsen echter totaal overbodig.

Beide teams zullen zich nu gaan opmaken voor de zaalcompetitie. HKC begint deze zaalcompetitie in de hoofdklasse op zaterdag 20 november thuis tegen Sparta uit Zwolle. Vriendenschaar zal in de zaal ook in de overgangsklasse D uitkomen. Het eerste duel in deze overgangsklasse een week later op 27 november.