Jos Baggerman bij de gloednieuwe livestreamcamera's.
Jos Baggerman bij de gloednieuwe livestreamcamera's. Walter Leendertse

‘We willen de sport graag dichtbij brengen’

2 november 2021 om 07:35 Overig

HARDINXVELD-GIESSENDAM Wie de laatste tijd in de Wielewaal een wedstrijd heeft gevolgd, heeft ze wellicht zien hangen aan de regelkamer: twee gloednieuwe camera’s. Jos Baggerman, bestuurslid van basketbalvereniging ‘River Trotters’ is één van de initiatiefnemers. ,,Het zijn twee zelfstandig opererende camera’s die beelden voor een livestream leveren, die vervolgens weer gebruikt kunnen worden voor wedstrijdanalyses.” 

door Walter Leendertse

Het was al lange tijd een grote wens van de basketballers om zo’n soort systeem aan te schaffen. ,,Voor corona kwam wilden we dit systeem al aanschaffen, echter toen werd het tegengehouden door de gemeente. Door de lockdowns zijn ontwikkelingen wel in een stroomversnelling geraakt en hangen er nu twee mooie camera’s.” Voorheen werden er ook livestreams uitgezonden, maar dat werd provisorisch gedaan met losse, eigen camera’s. De camera’s die er nu hangen zijn ‘zelfdenkend’ en volgen de bal, waardoor je altijd een mooi actiebeeld hebt. Eén van de camera’s heeft constant het scorebord in beeld en integreert dat beeld automatisch in de livestream. 

,,Het systeem komt uit Spanje”, vertelt Baggerman, ,,daar is basketbal veel groter dan hier in Nederland en is er een systeem, Myplay, speciaal voor het basketbal ontwikkeld.” Baggerman denkt ook alvast vooruit: ,,Ik ben bezig met de softwareontwikkelaars of het systeem bijvoorbeeld ook gebruikt zou kunnen worden voor de korfbalwedstrijden, zaalvoetbalwedstrijden en misschien zelfs volleybalwedstrijden. Hoe mooi zou het zijn als verschillende clubs de weg naar de Wielewaal weten te vinden voor hun belangrijke wedstrijden of voor wedstrijdanalyses? In Myplay zitten namelijk ook handige tools waarmee je mooie wedstrijdanalyses kunt maken zoals bijvoorbeeld ook gebeurt bij sportanalyses op tv.”

De camera’s zijn aangeschaft door sponsoring. ,,Er zijn veel mensen die de River Trotters een warm hart toedragen en daar zijn we blij mee.” Dat het een project is dat écht leeft blijkt wel uit het feit dat het interview zo nu en dan wordt onderbroken door een basketbalfan die komt doorgeven hoe goed het systeem wel, of nog niet werkt. ,,We zitten nog in de testfase dus feedback is altijd welkom”, aldus Baggerman, zelf ICT-er. ,,We zijn net klaar met het kalibreren van de camera’s, nu moeten alle kinderziektes er nog uit worden gehaald.”

Bang dat door de livestreams er niemand meer live komt kijken is Baggerman niet: ,,Je blijft altijd een vaste kern houden die komt kijken. Ik hoop juist dat doordat meer mensen de livestream kunnen zien, er meer aandacht komt voor onze mooie sport. Het is ook een uitkomst voor mensen die door omstandigheden niet meer naar een wedstrijd kunnen komen, maar wel graag hun zoon, dochter of kleinkind willen zien spelen. We willen de sport juist verbreden door niet alleen in de sporthal te zijn maar ook bij de mensen in de huiskamer.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie