Plataan Stationstraat
Plataan Stationstraat Richard van Hoek Fotografie

Kap plataan verdeelt raad

2 november 2021 om 12:35 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM De partijen in de gemeenteraad zijn verdeeld over de voorgenomen kap van de plataan op de oude Giessenschoollocatie aan de Stationsstraat. Een motie van het CDA en Fractie PHILIPPO waarin het college gevraagd wordt de boom te behouden, leidde donderdag tot een fel debat.

door Ward den Besten

Voor de locatie zijn plannen voor de bouw van een woonhuis voor dementerende ouderen en vijftien appartementen. De plataan die midden op de kavel staat kan volgens het college niet omheen worden gebouwd. Hij moet daarom gekapt worden. Ook aan het verplaatsen van de boom hangt een duur prijskaartje en is daarom geen optie.

BEHOUDEN Het CDA en Fractie Philippo denken dat ,,met slimme, creatieve ideeën’’ de boom toch niet gekapt hoeft te worden. Ze vinden dat de gemeente ,,een voorbeeldfunctie heeft om invulling te geven aan uitgangspunten rond duurzaamheid en klimaatadaptatie’’. Daarom moet er alles aan gedaan worden om de boom te behouden.

De twee partijen kregen steun van oppositiepartner PvdA en coalitiepartij ChristenUnie. CU-fractievoorzitter Cor van Vliet liet weten de waarde van natuur meer te zijn gaan waarderen. ,,Acties om deze boom te behouden hebben dan ook onze steun’’, zei hij. In min of meer dezelfde bewoording liet Max van den Bout van de PvdA zich uit.

In 2013 had de gemeenteraad al eens besloten over het bestemmingsplan van dezelfde locatie. Destijds waren er plannen om een gezondheidscentrum en zorgappartementen te realiseren. Benhard van Houwelingen van de TAB haalde meermaals in herinnering dat de raad toen ook akkoord was met de kap van de plataan. Al is de kapvergunning die toen was afgegeven inmiddels wel verlopen.

We zijn bijna tien jaar verder

,,U heeft destijds geen woord gerept over behoud van deze plataan’’, beet Van Houwelingen CDA-leider Wim de Ruiter toe. Hij vroeg zich af wat er nu wezenlijk anders is tussen de verschillende plannen. ,,We zijn bijna tien jaar verder’’, luidde het antwoord van De Ruiter. Ook Van den Bout zei dat in tien jaar tijd heel veel kan gebeuren.

Het TAB-raadslid liet weten dat als nu besloten wordt om de kap niet toe te staan dat de overheid onbetrouwbaar overkomt. Ook SGP-fractievoorzitter Arjan Meerkerk vond de timing van de motie opmerkelijk. ,,U wil ter elfder uren nog een ingrijpende wijziging doorvoeren’’, zei Meerkerk, die vond dat het CDA eerder aan de bel hierover had moeten trekken.

TRIEST Wethouder Trudy Baggerman benadrukte dat er alles aan is gedaan om de boom te behouden. Maar ze zei dat ook omwille van de veiligheid het niet anders kan dan dat de boom weg moet. ,,Hoe triest het ook mag wezen, deze boom kan niet behouden blijven.’’

Baggerman zei dat er een uitvoerig compensatieplan voor de groenontwikkeling klaarligt. Zo zullen er voor de plataan 15 bomen terugkomen en ook de Stationsstraat wordt in dat plan meegenomen. ,,Die wordt ook meer vergroend.’’ Ze vroeg het CDA en Fractie PHILIPPO om de motie nog niet in te dienen, zodat het college eerst nog de kans krijgt om zijn groenplannen toe te lichten. Aan die oproep werd uiteindelijk gehoor gegeven.

advertentie
advertentie