Bus met vluchtelingen voor AZC in voormalig belastingkantoor in Gorinchem
Bus met vluchtelingen voor AZC in voormalig belastingkantoor in Gorinchem GP-buro

Vooralsnog geen noodopvang voor vluchtelingen

2 november 2021 om 16:11 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Een noodopvang voor vluchtelingen om het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te ontlasten is in Hardinxveld vooralsnog niet aan de orde. Wethouder Trudy Baggerman heeft dat laten weten op vragen van Robert Philippo van Fractie PHILIPPO.

door Ward den Besten

De oppositiepartij vroeg zich af wat het college heeft gedaan met alle oproepen aan gemeenten om noodopvanglocaties te openen. Zo heeft volgens Philippo de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit alle burgemeesters in zijn provincie opgeroepen hiervoor “buiten de gebaande paden” te treden.

Het raadslid zei zelf positief tegenover de opvang van vluchtelingen van met name uit Afghanistan te staan. ,,Mogelijk kan Hardinxveld-Giessendam hier een sociaal steentje aan bijdragen. Vanuit het college hebben wij echter niks vernomen’’, aldus Philippo.

Wethouder Baggerman liet weten dat een oplossing voor de problematiek binnen de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid wordt gezocht. Volgens haar is nu nog sprake van een inventarisatieperiode en is er behoefte aan locaties met ,,een bepaalde volume” waar minimaal 150 mensen opgevangen kunnen worden. Anders is het voor het COA niet uitvoerbaar, aldus Baggerman.

De wethouder laat weten dat binnen de veiligheidsregio momenteel alleen ‘s-Gravendeel en Gorinchem zich hebben aangeboden. Gorinchem heeft daarvoor het oude belastingkantoor beschikbaar gesteld, waar de asielzoekers voor in ieder geval de duur van vier weken kunnen verblijven. De eerste vluchtelingen kwamen daar op vrijdag 22 oktober aan.

Of de twee noodlocaties voldoende zijn om de opvangcrisis in de regio het hoofd te bieden, weet Baggerman niet. ,,Natuurlijk hebben wij ook een inventarisatie gedaan’’, zei ze. ,,Maar wij hebben niet zulke panden als Gorinchem en ‘s-Gravendeel staan.’’

Ze laat weten regelmatig over de problematiek in overleg te treden met de regio. Daarnaast geeft ze aan dat Hardinxveld voor zover bekend aan zijn gemeentelijke taakstelling voldoet wat betreft het huisvesten van statushouders.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie