Gerco Brand
Gerco Brand privé

Vrijwilligers Buurttoezicht dragen bij aan een veiliger dorp

15 november 2021 om 09:34 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM De vrijwilligers van Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam proberen met open ogen te observeren en signaleren, wat er mis kan zijn met betrekking tot de veiligheid in het dorp. De vrijwilligers doen rondes in wijken en zijn te herkennen aan hun opvallende blauwe hesje.

door Lex van Steenis 

Aan het woord is Gerco Brand van Buurttoezicht Hardinxveld-Giessendam. ,,Het meest in het oog springende ‘werk’ van Buurttoezicht is toch wel het doen van de bijna dagelijkse rondes. Een koppel van twee buurttoezichthouders loopt of fietst dan in hun bekende en opvallende blauwe hesje een ronde in een wijk. Meestal zijn dit rondes van ongeveer een uur. Tijdens deze ronde letten zij op diverse zaken, zoals een openstaande poort of schuurdeur, een fiets die niet op slot staat, een ladder in het zicht of andere zaken die uitnodigen tot ontvreemding. Indien mogelijk zullen de buurttoezichthouders de bewoner of eigenaar direct hiervoor waarschuwen. Dit kan zijn door aan te bellen of een waarschuwingskaartje achter te laten.”

BEVORDEREN VEILIGHEID ,,Daarnaast letten onze mensen ook op andere zaken die in verband staan met de veiligheid. Denk aan losse stoeptegels en defecte straatverlichting. Van dit soort zaken maken we melding bij de gemeente via de app Fixi. Tot slot wordt er gelet op alle andere ‘verdachte zaken’. Buurttoezichthouders leren immers hun wijk kennen. Zien zij een onbekende auto die opvallend is of een persoon die zich verdacht ophoudt en spiedend door de wijk gaat, dan zullen zij dit rapporteren. Uiteraard staan we in nauw contact met de politie. Verdachte zaken worden dan ook zo snel mogelijk doorgegeven.”

APPGROEPEN VOOR SIGNALERING Verder faciliteert Buurttoezicht de WhatsApp- groepen. ,,De WhatsApp-groepen zijn een heel belangrijk aspect. Voor deze groepen kunnen alle bewoners van 18 jaar en ouder zich aanmelden. Deze groepen zijn ingericht per wijk. Het doel is dat als een inwoner een verdachte of onveilige situatie waarneemt, hij of zij dit direct kan melden in de WhatsApp-groep. Het voordeel is dat buurtbewoners direct zijn geïnformeerd en mee kunnen kijken, afhankelijk van de situatie. Ze kunnen bijvoorbeeld vanuit de woningen volgen waar een verdacht persoon zich heen verplaatst. Daarnaast zal bij beschikbaarheid een beheerder de melding oppakken en waar mogelijk de berichtenstroom in goede banen leiden. Ook kan hij meewerken aan de inzet van een buurttoezichthouder ter plaatse. Bovendien kan hij alle binnenkomende berichten direct doorzetten naar de politie.”

VRIJWILLIGER WORDEN Gerco vertelt dat Buurttoezicht op zoek is naar nieuwe vrijwilligers. ,,De inhoud van het werk is heel divers. Voor de genoemde rondes hebben we mensen nodig die af en toe met een andere buurttoezichthouder een uurtje beschikbaar hebben en bereid zijn deze rondes te lopen of te fietsen. Veel tijd vragen wij niet. Mensen die 1 of 2 keer per maand hiervoor beschikbaar willen zijn, heten we van harte welkom. Meer mag natuurlijk ook. Uiteraard wordt er altijd een planning gemaakt en word je bij voorkeur ingedeeld in een wijk waar je zelf kortbij woont. We willen ook met name hondenbezitters oproepen hier eens over na te denken. Velen lopen met hun hond iedere avond een rondje. Hoe mooi zou het zijn als er tijdens dat lopen een andere buurttoezichthouder kan aansluiten en zo weer vele rondes ingevuld kunnen worden.”

Mensen die niet de straat op willen gaan om werkzaamheden te doen kunnen ook iets voor Buurttoezicht betekenen. ,,Er is veel meer dan het lopen van de rondes. Ook op de achtergrond moet heel veel gedaan worden. Denk daarbij aan het maken van de planning, het coördineren van alle zaken, de overleggen met de gemeente en politie en het beheren van de WhatsApp-groepen. Dus er zijn zeker ook taken voor mensen die liever niet de straat opgaan en op vaste tijden die werkzaamheden willen doen. Belangrijk om te weten is dat alle vrijwilligers intern worden opgeleid voor hun taak en dat de eventueel benodigde middelen ter beschikking worden gesteld.”

Aanmelden bij Buurttoezicht kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een mail te sturen naar: info@buurttoezichthg.nl Men kan ook bellen of appen naar het volgende telefoonnummer: 06-38214109.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie