Afbeelding
belevingscentrum Elisabethsvloed

Expositie Biesbosch MuseumEiland: 600 jaar Sint Elisabethsvloed - De kracht van het water

17 november 2021 om 13:48 Historie

WERKENDAM Op 18 november 2021 is het precies 600 jaar geleden dat één van de meest legendarische rampen ons land trof: de Sint Elisabethsvloed. De officiële start van de herdenking zou op 18 november bij het Biesbosch MuseumEiland plaatsvinden. Vijf dijkgraven zouden de handen ineen slaan met de provincie Noord-Brabant en de Deltacommissaris om aandacht te vestigen op hoogwaterveiligheid. Vanwege de coronamaatregelen kan deze officiële opening niet doorgaan. 

De nacht 18 november 1421: een woeste storm breekt de dijken en veroorzaakt één van de ergste overstromingen uit de vaderlandse geschiedenis: de Sint Elisabethsvloed. Mensen stierven, dorpen verdronken, de Biesbosch werd gevormd. De Sint Elisabethsvloed was 600 jaar geleden een iconische ramp die vandaag de dag nog zeer actueel is. Want het water komt weer, als gevolg van de wereldwijde klimaatcrisis. Actuele voorbeelden zijn de overstroming in juni in Limburg en de wetenschappers die waarschuwen dat de zeespiegel harder stijgt dan verwacht. Hoe houden we dit keer droge voeten? Wat hebben we geleerd van toen? 

SPECIALE THEMATENTOONSTELLING Op het Biesbosch MuseumEiland is een speciale thematentoonstelling ingericht over de Kracht van het water. Eeuwenlang wordt Nederland bedreigd en gevormd door overstromingen. In 1421 ontstaat hierdoor zelfs een enorme binnenzee die Biesbosch gaat heten. In deze expositie ter gelegenheid van 600 jaar Sint Elisabethsvloed wordt verteld over feiten en fictie van het ontstaan van de Biesbosch. Een tijdlijn door het hele museum laat zien welke overstromingen Nederland door de eeuwen heen getroffen hebben. Rijkswaterstaat, waterschappen en het Hoogwaterbeschermingsprogramma laten zien hoe Nederland zich beschermt en voorbereidt op eventuele overstromingen in de toekomst. 

PUBLIEKSPROGRAMMA  Op zaterdag 20 en zondag 21 november zijn tussen 11.00 en 17.00 uur in het museum verschillende publieksactiviteiten gepland. Vanaf 12.00 uur vertelt Verhalenschenker Nico van Lent elk heel uur zijn verhaal, geïnspireerd op de Sint Elisabethsvloed. Voor kinderen zijn er die dagen de volgende activiteiten:

- een speciale speurtocht door het museum; 

- het zolderspel: wat neem je mee naar zolder als er hoog water aankomt? 

- zelf in een een grote waterbak een overstroming maken en zien wat er gebeurt in de omgeving waar je woont.

600 jaar Elisabethsvloed – De kracht van het water is vanaf 19 november 2021 tot en met 30 november 2022 te bezoeken op het Biesbosch  MuseumEiland. Bezoek aan het museum is alleen mogelijk op vertoon van een coronatoegangsbewijs.

Meer informatie: peter@biesboschmuseumeiland.nl; marketing@biesboschmuseumeiland.nl.

advertentie
advertentie