Wijkagent Willem Doesberg
Wijkagent Willem Doesberg Lex van Steenis

Wijkagent Willem: ‘Mijn werk geeft mij veel voldoening’

27 november 2021 om 07:32 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM In 1999 is Willem Doesberg als wijkagent jeugd in Hardinxveld-Giessendam begonnen. Toen hij zestien jaar was, wist hij al dat hij bij de politie wilde werken. Het politievak geeft hem nog altijd veel voldoening.

door Lex van Steenis

Wijkagent Willem vertelt over zijn loopbaan bij de politie. ,,Op mijn zeventiende, in 1975, ben ik naar de politieschool gegaan. Mijn drijfveren waren toen om een beroep te hebben waar actie inzit en waar wat te beleven valt. Binnen een jaar, nadat ik bij de politie begonnen was, ging ik bij de Mobiele Eenheid. Daar was actie genoeg te vinden eind jaren 70. In 1999 begon ik als wijkagent jeugd in Hardinxveld-Giessendam. Maart 2022 ga ik met prepensioen.” 

,,Een werkdag als wijkagent betekent dat ik eerst lees wat er in de wijk is gebeurd tijdens mijn afwezigheid. Ik zoek uit wat voor acties ik kan oppakken. Soms heb ik bijvoorbeeld een verzoek om iemand terug te bellen of wordt er van mij verwacht dat ik extra zichtbaar ben in een bepaalde wijk of op een bepaalde plek. Ook houd ik mij bezig met het onderzoeken van incidenten en verhoor ik de betrokkenen. Ik ben dus ook actief in de opsporing van verdachten.”

JONGEREN HELPEN ,,Ik kom zelf uit een volkswijk en zag daar dat veel jongens met de hulp van onder andere een wijkagent, toch weer op het goede pad kwamen. Daarom was en is mijn doel bij de politie om jongens die van het pad af raken te vertellen dat ze slechte dingen hebben gedaan, maar dat ze geen slecht mens zijn. Ik wil ze helpen om weer op het rechte pad te komen. Als ik zulke jongens later weer tegenkom en zie dat het goed met ze gaat, geeft dat veel voldoening.”

ONDER DE MENSEN Willem vertelt dat hij sociaal contact met mensen een leuke kant van zijn werk vindt ,,Op verschillende manieren probeer ik om zo laagdrempelig mogelijk zichtbaar en aanspreekbaar te zijn, zodat ik mensen kan helpen. Jaar na jaar ben ik aanwezig geweest op evenementen als de Speel-In, Koningsdagfeesten, de intocht van Sinterklaas, oud en nieuw feesten, braderieën en rommelmarkten. Ik heb me ook weleens over laten halen om als wijkagent deel te nemen aan een waterbakgevecht. Dit heb ik tweemaal gedaan voor het goede doel van de Hersteld Hervormde Gemeente in Boven-Hardinxveld.”

,,Waar we momenteel in Hardinxveld-Giessendam veel mee te maken hebben, zijn de zogenaamde babbeltrucs. Hierbij gebruiken oplichters smoesjes om geld van met name oudere mensen af te troggelen. Ik vind het gewoon triest dat onze ouderen het slachtoffer hiervan worden. Ook hoop ik op meer verdraagzaamheid tussen mensen. Soms tussen buren en zeker ook richting en tussen de jeugd. Met elkaar zoeken naar een oplossing is altijd beter dan welk ingrijpen dan ook.”

De wijkagenten van Hardinxveld-Giessendam zijn bereikbaar via het algemene nummer van de politie: 0900 - 8844.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie