Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

Boombehoud: een plataan in ons dorp

1 december 2021 om 10:29 Column

Het is ingewikkeld in onze lokale gemeenschap bij onderwerpen als ruimtelijke inrichting en groenbehoud. Er komt op de plek van een voormalige dorpsschool aan de Stationsstraat een wooncomplex voor beschermd wonen, samen met appartementen. De opdrachtgever vraagt een projectontwikkelaar een bouwplan te maken en stelt niet als voorwaarde dat het pronkstuk van het voormalige schoolplein: de plataan, behouden moet blijven.

Het bestemmingsplan staat bouw op een deel van de kavel toe, maar onduidelijk is of dat ook gaat over de plek waar de plataan staat.

Er ontstaat onrust in de omgeving: moet die boom wel weg? Kan het bouwplan niet anders?

Inmiddels is de ooit afgegeven kapvergunning verlopen. Maar het gemeentebestuur volgt de ontwikkelaar: “Wil je deze voorziening realiseren dan moet de boom weg”.

Hier komen veel dingen samen. De druk op de ruimte neemt toe, we willen veel op weinig plek. We weten dat we ‘stedelijke’ omgeving moeten vergroenen, maar als je geen grenzen stelt legt het weinige groen dat er nog ís, het loodje.

Wat we nodig hebben is het besef dat het behoud van beeldbepalend groen, zoals deze plataan, een nieuwbouwproject juist aantrekkelijker maakt. Maar ook een gemeentebestuur dat bereid is ‘oude’ plannen tegen het ‘klimaatlicht” te houden.

Geïnspireerd en gesteund door betrokken omwonenden die ook het belang zagen van het behoud van zo’n iconische, monumentale boom, heeft het CDA in een motie aandacht gevraagd om de boom te behouden.

De projectontwikkelaar heeft inmiddels aangegeven dat als compensatie voor het kappen zes bomen extra worden teruggeplaatst. Er komt dus toch nog een schepje extra groen bovenop!

Dat is ook de taak van een raadslid, luisteren en belangen afwegen, kortom; volksvertegenwoordiging.

Samen maken we plannen beter!

[Wim de Ruiter MBA

[Fractievoorzitter CDA

advertentie
advertentie