De voorstellingen in de Bonkelaar waren hele spektakels met prachtige decorstukken en schitterende veelkleurige doeken.
De voorstellingen in de Bonkelaar waren hele spektakels met prachtige decorstukken en schitterende veelkleurige doeken. prive

Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar, deel 4

8 december 2021 om 13:55 Historie

SLIEDRECHT Het unieke mandoline-orkest De Plektrum Melodisten was niet alleen in Hardinxveld en de Alblasserwaard bekend maar trad op in vele plaatsen in Nederland en Europa. Laatst nog in Praag. Mien de Rover-de Vos was jarenlang de dirigente en heeft als muziekdocent bijna alle leden van het orkest muzieklessen gegeven in haar eigen muziekschool aan de Damstraat. 

Ook onze oudste en jongste dochter kregen er hun eerste pianolessen, weliswaar zonder heel veel succes. Onze middelste dochter kreeg gitaarlessen en mocht meespelen in het orkest onder andere in de Bonkelaar in Sliedrecht en de Grote Kerk in Gorinchem. Er verscheen zelfs een cd. 

De voorstellingen in de Bonkelaar waren hele spektakels met prachtige decorstukken en schitterende veelkleurige doeken. Figuren als Donald Duck met Kwik, Kwek en Kwak, de Smurfen of Piggelmee en talrijke sprookjesfiguren uit de Efteling traden op. De musici speelden uiteraard in de juiste kleding, zoals de kaboutertjes en de elfjes en zorgden zo voor de mooiste musicals. Het meer dan talrijke publiek keek naar de voorstelling met open mond en de gordijnen in de omloop van de grote zaal moesten openblijven om niemand teleur te stellen. Het geluid werd altijd verzorgd door de eigen geluidsman Dingeman de Jong. De optredens werden meestal opgeluisterd door een bekende Nederlandse artiest waarbij op een gezamenlijk optreden altijd werd gehoopt. Lenny Kuhr, Lori Spee, Oscar Harris en vele anderen voldeden aan dit verzoek. Naar de bijzondere optredens tijdens de nationale feestdagen werd door de oudere bewoners van de verzorgingstehuizen altijd reikhalzend uitgekeken en was een heel mooi initiatief van de Plektrum Melodisten. 

Op mijn verzoek om over de voorstellingen in de Bonkelaar wat op te schrijven en mogelijk wat foto’s te verzamelen reageerde mevrouw de Rover enthousiast en ze ging voortvarend aan de slag. Haar hele verslag is geplaatst in het boek de Bonkelaar. 

Dit boek is in te zien in de plaatselijke bibliotheek en in het Sliedrechts Museum in de Kerkbuurt in Sliedrecht. De openingstijden van dit museum zijn op woensdag en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en er zijn daar nog enkele exemplaren daar te koop. Jammer dat zij de expositie niet meer heeft kunnen zien. Mien de Rover- de Vos is 4 mei van dit jaar overleden.

P. Mostert

Lees ook de eerdere verhalen: 

- Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar, deel 3

- Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar, deel 2

- Terugblik op het rijke verleden van de Bonkelaar, deel 1

Afbeelding
advertentie
advertentie