Afbeelding
Arie Jan van Termeij

Uitkomst enquête Groenbeleidsplan

11 december 2021 om 16:26 Natuur en milieu

HARDINXVELD-GIESSENDAM Het huidige Groenbeleidsplan in de gemeente Hardinxveld-Giessendam dateert van 2007. Hoog tijd om het plan tegen het licht te houden en een nieuwe versie te maken. In het groenbeleidsplan is onder andere opgenomen op welke manier en hoe vaak het groen wordt onderhouden. Ook staat in dit plan hoe het groen in de gemeente eruit moet zien en welke functie het groen heeft.

In oktober hebben 462 mensen deelgenomen aan de enquête over het Groenbeleidsplan. Men kon aangeven wat zij belangrijk vonden aan het groen in de gemeente en wat men nu van het groen vindt. Alle antwoorden uit de enquête zijn verwerkt en er is een rapport opgemaakt door het Onderzoekcentrum Drechtsteden. De belangrijkste resultaten zijn hieronder te vinden.

HOEVEELHEID GROEN 47% van de deelnemers is tevreden over de hoeveelheid groen in de gemeente. Als grootste gemis wordt groen in de kernen en woonwijken genoemd. De grootste ontevredenheid over de hoeveelheid groen is in Boven-Hardinxveld. 63% van de deelnemers is ontevreden over het onderhoud. Met name maai- en bermbeheer en de aanwezigheid van onkruid worden genoemd als bron van ontevredenheid.Het openbaar groen krijgt gemiddeld een 6,2.

FUNCTIE GROEN 81% ziet groen met name als natuur. 64% heeft als voorkeur dat groen wordt gebruikt voor sport, spel en recreatie. Met name door deelnemers woonachtig in De Peulen wordt deze functie benoemd. 59% ziet groen niet als hondenuitlaatplaats. 47%, met name deelnemers uit Boven- en Neder-Hardinxveld, vindt dat het groen in de gemeente de functie ‘ontmoetingsplek’ moet krijgen. 48% van de deelnemers vindt van niet. 37% wil dat groen gebruikt wordt voor educatie. 21% ziet graag dat er voedsel wordt verbouwd in de het groen.

THEMA’S De deelnemers vinden twee thema’s het belangrijkste voor het groen in de gemeente:

- Gevolgen klimaatverandering tegen gaan

- Extra inzet insecten, kleur en fleur

De deelnemers beoordelen de thema’s ‘Historische bomenrijen’ en ‘Beschermen bomen nieuwbouw’ als minst belangrijk.

PROBLEMEN De deelnemers geven de volgende problemen door het groen aan:

- Onkruid

- Boomwortels

- Hinder van bomen

- Overhangend groen

30% van de deelnemers is bereid om te participeren in het gemeentelijk groen.

10-15% van de deelnemers ziet kans om de tuin te vergroenen20-30% van de deelnemers is bereid om (extra) bomen te planten in de eigen tuin.

GROENHEIDSPLAN Een aantal deelnemers heeft zich aangemeld om verder mee te denken over de invulling van het Groenbeleidsplan. Uit de aanmeldingen is steekproefsgewijs een klankbordgroep samengesteld. De klankbordgroep heeft inmiddels al met de gemeente om tafel gezeten en verder gesproken over de invulling van het groen.

De komende weken wordt hard gewerkt aan de uitwerking van het Groenbeleidsplan. Op donderdag 27 januari 2022 wordt het plan besproken in De Ontmoeting. 

Het plan wordt, naar verwachting, in februari besproken in het Debat en het Besluit. Op het moment dat het Groenbeleidsplan wordt vastgesteld, gaat de gemeente over tot uitwerking in de vorm van een uitvoeringsprogramma.

Meer info: www.hardinxveld-giessendam.nl

advertentie
advertentie