Afbeelding
Google maps
Uit Het Kompas van 1981

Herindeling: Komt er een gemeente ‘Giessenmonde’?

15 december 2021 om 07:32 Historie

HARDINXVELD-GIESSENDAM De Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam zoekt maandelijks leuke berichtjes uit Het Kompas van zo’n dertig, veertig of vijftig jaar geleden. Ook vertellen ze er interessante weetjes bij. 

Gemeentelijke herindelingen zijn een regelmatig terugkerend verschijnsel. In 1981 besprak de gemeenteraad een mogelijke samenvoeging met Giessenburg en Schelluinen. Op de ‘gemeentepagina’ van Het Kompas van 16 december 1981 werd onderstaand bericht gepubliceerd. De herindeling is nooit uitgevoerd.

In 1957 werden Hardinxveld en een gedeelte van Giessendam samengevoegd tot één gemeente. Binnen enkele jaren gaat zoiets weer gebeuren. Maar dan in de hele Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. In dit gebied liggen 40 gemeenten, Vuren en Herwijnen meegerekend. Slechts 7 gemeenten hebben een inwoneraantal dat door de centrale overheid als “handzame bestuurseenheid” wordt gezien. De overige 33 gemeenten zijn volgen het ministerie te klein om voldoende voorzieningen aan de burgers te bieden en een goede onderhandelingspositie ten opzichte van de provincie en het rijk te kunnen innemen.

Opnieuw verdelen lijkt de beste oplossing. In de literatuur schommelt het aantal inwoners, dat een gemeente moet hebben om een kwalitatief behoorlijk bestuursapparaat te onderhouden tussen de 8000 en 12000 inwoners. Hardinxveld-Giessendam voldoet dus aan de voorwaarden. In de ontwerp-regeling voor de gemeentelijke herindeling van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden wordt de gemeente Hardinxveld-Giessendam opgeheven. Samen met Schelluinen en Giessenburg staat een nieuwe gemeente met de naam ”Zuid-Alblasserwaard” geprojecteerd. In januari 1980, toen de gemeenten naar hun mening werd gevraagd deed de gemeenteraad van Hardinxveld-Giessendam de uitspraak, dat zijzelf geen behoefte heeft aan samenvoeging met Schelluinen en Giessenburg. ,,Als beide andere gemeente zich uitspreken voor samenvoeging met Hardinxveld-Giessendam dan zal onze gemeente dit verlangen ondersteunen”, vond de gemeenteraad.

Schelluinen en Giessenburg hebben inmiddels laten weten helemaal niet samengevoegd te willen worden met een andere grote gemeente, maar getweeën als één gemeente te willen voortbestaan.

Voor eind januari 1982 zullen de gemeenten voor de laatste maal hun mening over de herindeling kunnen geven. Daarna gaat de regeling via Gedeputeerde Staten naar de Kroon.

In de komende raadsvergadering – morgen – zal de gemeenteraad zich nogmaals uitspreken over deze materie. Speciaal voor dat doel is een rapport samengesteld, waarin de vragen die rijzen rondom de problematiek van de herindeling uit de doeken worden gedaan. Aan de hand van dit ‘praatstuk’ zal de gemeente haar mening geven.

Het college van burgemeester en wethouders, namens wie het rapport geschreven is, blijft bij de mening dat opheffen van Hardinxveld-Giessendam moet worden afgewezen. Als andere belangen samenvoeging absoluut noodzakelijk maken zal men zich niet verzetten.

Als geen samenvoeging met Schelluinen en Giessenburg plaatsvindt, dan is het wenselijk om te bezien of het gebied Binnendams, Giessen-Oudekerk weer bij Hardinxveld-Giessendam kan worden betrokken. Bij de samenvoeging in 1957 hebben de bewoners al laten weten liever bij Hardinxveld-Giessendam te horen. Als er toch voor een samenvoeging wordt gekozen van de gemeenten Schelluinen, Giessenburg en Hardinxveld-Giessendam. Dan is het voorstel om deze gemeente de naam Giessenmonde of ‘Hardinxveld’ te geven. Verder dringt men aan op een snelle procedure om langdurige onzekerheid over de toekomstige situatie te voorkomen.

Gezien de weg die de regeling voor de gemeentelijke herindeling nog moet afleggen, zal het zeker nog tot 1985 duren, voordat de herindeling zal plaatsvinden

advertentie
advertentie