Afbeelding
Foto: Pixabay

Mondkapjes vaker gekocht voor kinderen

26 december 2021 om 07:15 Partnercontent

In de beginfase van de pandemie waren het voornamelijk volwassenen, in het bijzonder mensen met een contactberoep, die kozen voor de aanschaf van mondkapjes. Met name de klassieke blauwkleurige mondmaskers waren hierbij populair. Kort daarna volgden de op maat gemaakte mondmaskers van katoen. Voordeel daarvan is de mogelijkheid om deze te wassen. Zo blijven ze fris en hoef je ze niet na eenmalig gebruik weg te gooien. Inmiddels is mondkapjes kopen voornamelijk populair onder kinderen en ouders van basisschoolleerlingen. Op veel scholen is het voor kinderen vanaf groep 6 inmiddels verplicht om een mondkapje te dragen, wanneer zij over de gang lopen of bijvoorbeeld naar het toilet moeten.

Groot aantal besmettingen met coronavirus op basisscholen

Het is niet voor niets dat het kabinet het nadrukkelijke advies heeft gegeven om leerlingen op basisscholen een mondmasker te laten dragen. De cijfers vertellen dat de meeste besmettingen plaatsvinden op basisscholen, waar leerlingen dicht op elkaar zitten en met elkaar spelen tijdens pauzes. De kans op het overdragen van het virus is hierbij groot. In de basis is het niet slecht dat kinderen besmet raken, daar zij op die manier immuun raken voor het virus. Kinderen vertonen in de meeste gevallen slechts lichte symptomen. Nadeel van een besmet kind is dat deze ook ouders en bijvoorbeeld een opa en oma kan besmetten. Zij vertonen veel zwaardere symptomen en belanden daardoor in sommige gevallen in het ziekenhuis.

Zelftests voor kinderen op de basisschool

Niet alleen wordt aangeraden om een mondkapje te dragen, wanneer leerlingen zich door de school bewegen. Ook wordt sterk aangeraden om de kinderen tweemaal per week te laten testen door ouders. De overheid stelt, via de scholen, zelftests beschikbaar voor de kinderen. Het voordeel van de zelftests is dat kinderen bij een verkoudheid niet direct thuis hoeven te blijven en ook niet naar een GGD-locatie hoeven te gaan voor een coronatest. Zeker bij symptomen, lijkend op die van het coronavirus, is een zelftest een vrij betrouwbaar hulpmiddel. Enkel in de incubatieperiode, de tijd tussen het moment van besmetten het vertonen van de eerste symptomen, zal een zelftest niet altijd het juiste resultaat opleveren.

Run op zelftest bij drogisterijen

Waar kinderen de zelftests via hun school kunnen krijgen, geldt dat logischerwijs niet voor volwassenen. Althans, voor volwassenen die zelf niet werkzaam zijn in het onderwijs. Zij moeten de zelftests zelf kopen bij een drogisterij. In de afgelopen periode ontstond er een run op de zelftests, waardoor veel drogisterijen geen voorraad meer hadden. Webwinkels beschikken vaak nog wel over voldoende testen.

Voer zelftest uit voor kerstdiner 

Veel gezinnen twijfelen nog over de wijze waarop zij de feestdagen dit jaar vieren. Vorig jaar bleek het lastig om binnen de geldende regels met de familie samen te komen. Ook dit jaar zullen de meeste families Kerst in een klein gezelschap vieren. Hetzelfde geldt voor de jaarwisseling, waarbij het afsteken van vuurwerk niet is toegestaan. Aangeraden wordt om voor deze festiviteiten een zelftest uit te voeren. Het verkleint de kans dat vrienden en familie besmet raken met het coronavirus. 

advertentie
advertentie