Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

Lang verwacht coalitieakkoord

22 december 2021 om 09:53 Column

Op de valreep van het jaar kwam het dan toch eindelijk zover: een coalitieakkoord. De zittende coalitiefracties hervonden elkaar. Vlak voor Kerst vond verzoening plaats tussen hoofdrolspelers Rutte, Kaag, Hoekstra en Segers. Het is goed dat er weer een missionair kabinet komt.

Wat brengt dit coalitieakkoord ons? Mijn gevoel is wisselend. Naast goede dingen staan er treurige zaken in. De uitvoering van het Regenboogakkoord bijvoorbeeld. En op medisch-ethisch terrein (vraagstukken rond leven en dood) kiest het akkoord geen positie. Er wordt ruimte gegeven aan ieders persoonlijke afweging. Financieel-economisch zet het kabinet de geldkranen wijd open. We zadelen toekomstige generaties op met fikse schulden.

Voor gemeenten leek het akkoord goed nieuws. Maar nadere bestudering doet de wenkbrauwen toch fronsen. Veel geld is slechts voor de duur van de kabinetsperiode (opschalingskorting) of wordt fors afgebouwd (jeugdzorg). En, wat kwalijk is, het Rijk geeft gemeenten koekjes van eigen deeg door 1 miljard uit het gemeentefonds te halen en dat als woningbouwfonds in te zetten. Kortom; onduidelijkheid over structureel financieel perspectief voor gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten spreekt van een valse start. Geen blijk van een nieuwe bestuurscultuur. Laten we hopen dat de Eerste en Tweede Kamer hier nog verandering in aanbrengen.

Deze week vieren we Kerstfeest! Wat is er lang uitgekeken naar de komst van Christus. Alles in het Oude Testament wees naar Hem vooruit en alles in het Nieuwe Testament wijst naar Hem terug. Zijn komst stelt niet teleur. Wie in Hem gelooft ontvangt het eeuwige leven. Vest uw vertrouwen op deze Vredevorst. Een gezegend Kerstfeest en gelukkig Nieuwjaar toegewenst.

Arjan Meerkerk
fractievoorzitter SGP

advertentie
advertentie