De voetbrug bij de Marsstraat wordt op voorspraak van het platform vernieuwd.
De voetbrug bij de Marsstraat wordt op voorspraak van het platform vernieuwd. Jacques van de Minkelis

Stichting Platform Sociaal Domein is een ‘positieve luis in de pels’

22 december 2021 om 11:07 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Stichting Platform Sociaal Domein Hardinxveld-Giessendam geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad en het college van B&W over zaken die spelen in het sociaal domein. Dat doen de bestuursleden met veel bevlogenheid.

door Eline Lohman

Stichting Platform Sociaal Domein Hardinxveld-Giessendam, de naam sinds april 2020, werd in 2008 opgericht als Stichting Wmo-Platform Hardinxveld-Giessendam en is de voortzetting van de in 2006 opgerichte WMO-Adviesraad in Oprichting. Eind 2012 is de Stichting Gehandicaptenplatform Hardinxveld-Giessendam opgeheven en de activiteiten worden voortgezet door het WMO-Platform. In 2015 is de nieuwe Wmo-2015 ingevoerd. 

De gemeente dient die uit te voeren en hecht eraan dat het platform adviseert, vertellen bestuursleden Jacques van de Minkelis en Leen van Wingerden. ,,Wij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeenteraad en het college, als het gaat om zaken over het sociaal domein. Zoals over de toegankelijkheid van gebouwen en de openbare ruimte en adviezen over de Participatiewet - een breed scala aan onderwerpen. De wetgeving wijzigt vaak, dan is het belangrijk om kennis uit te wisselen met andere organisaties. Dat doen we geregeld. Dat geldt ook op regionaal gebied: de lokale betrokkenheid op het sociale domein wordt vergroot als gevolg van het opheffen van de Drechtraad. In de nieuwe situatie wordt kennis gebundeld; we zijn betrokken als gespreks- en adviespartner bij de zeven lokale raden en Sociale Dienst Drechtsteden. Zo laten wij niet alleen lokaal zien dat we ons mannetje staan, maar ook dat we regionaal een belangrijke pijler zijn.”

BELANG Jacques en Leen noemen het belang van het platform ‘uitermate groot’. ,,We zijn een soort luis in de pels, in positieve zin. Onze belangrijkste wapenfeiten? De voetbrug bij de Marsstraat: op onze voorspraak wordt deze vernieuwd. En over het Gezondheidscentrum hebben we met succes een uitgebreid advies uitgebracht.” Nu is het platform druk bezig met de Lokale Inclusie Agenda Hardinxveld, een uitvloeisel van het VN-verdrag voor mensen met een beperking. Leen en Jacques: ,,Iedere gemeente moet hier iets aan doen. Wij vinden in deze agenda vooral wonen, communicatie en toegankelijkheid belangrijk. Wat er in Hardinxveld beter kan? Waar mensen al jaren tegenaan lopen: de op- en afritten bij de A15, met de fiets- en voetpaden aan beide kanten. Wij zouden graag zien dat er lichtjes gaan knipperen zodra er een voetganger of fietser aankomt.” 

NIEUWE VRIJWILLIGERS Het platform - dat draait op vrijwilligers en nog nieuwe vrijwilligers kan gebruiken - probeert vooral ‘aan de voorkant’ aanwezig te zijn. ,,Zodat we al aan het begin kunnen meepraten. Dan bereik je meer. Daarover gesproken: in 2022 willen we aan de slag met onder meer eenzaamheid en schuldhulpverlening. Regionaal is daar aandacht voor en er wordt onderling veel opgelost in Hardinxveld, maar nog niet bij iedereen. We hebben een goede samenwerking met de gemeente, maar er zijn daar veel wisselingen in functies geweest, dus dat werkt niet altijd even goed. We doen ons best. Het is en blijft bij ons platform allemaal vrijwilligerswerk - van bestuursleden tot leden van de Participantenraad die wij ook hebben: de oren en ogen van het bestuur voor wat zich afspeelt in de maatschappij en betrokken organisaties.” 

Info: www.wmoplatform-hagi.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie