Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam
Raadspraat

Hete kop?

29 december 2021 om 09:28 Column

Een hete kop wat? Koffie, thee, warme chocomel met slagroom? Punch op het ijs? Lekker en een heel goed idee, maar ik maak mij meer druk om de figuurlijke hete koppen. De heethoofden. Degene die elkaar letterlijk te lijf gaan of figuurlijk, met woorden en beschuldigingen. Of de anonieme toetsenbordridders, die op sociale media hun vaak giftige bijdrage leveren.

De Kerstdagen zijn achter de rug en we staan op de drempel van het jaar 2022. Op sociale media zag ik een plaatje met een grote groep mensen die allemaal gespannen om een hoekje stonden. Ze hadden een hele lange steel, waarmee ze de deurklink van de deur naar 2022 voorzichtig naar beneden drukte. Gespannen voor wat het nieuwe jaar zou brengen.

Velen hebben er een hard hoofd in en zien geen oplossing uit de ellende of in ieder geval voorlopig niet. Het wantrouwen naar elkaar en de overheid is op een treurig hoogtepunt. En jammer genoeg ook vaak met een goede reden. Meningen zijn harder. De kleur is eraf en alles lijkt veel meer zwart-wit te zijn. Alles en iedereen wordt gemakshalve ingedeeld in verschillende categorieën. Goed of fout. Wappie of slapend schaap. Rekkelijke of precieze. Hete hoofden, koude harten.

De Bijbel leert mij dat mijn hart heel belangrijk is en dat ik mijn hart moet beschermen, omdat het de bron van het leven is. Een bron moet verfrissend zijn, dus niet ijskoud. Zo’n beschermde bron zorgt ook niet voor een hete kop. Het zorgt ervoor dat ik mijn hoofd koel kan houden. Ook in deze moeilijke tijd, als zorgen en angst als slavendrijvers tekeergaan. Hou je hoofd koel en je hart warm! Voor jezelf en voor elkaar.

Ik wens, mede namens de fractie van de ChristenUnie, dat je hart een goede en vruchtbare bron is waar in het jaar 2022 leven, warmte, heil en zegen uit voort komt. Voor jou en degenen die je lief zijn.

Peter aan de Wiel

Raadslid ChristenUnie

advertentie
advertentie